Trendbrief vastgoed MRA 4e kwartaal 2019

Kantorenmarkt

Records op de MRA kantorenmarkt

Amsterdam is dé kantorenstad van Nederland. In 2018 is 375.500 m2 kantoorruimte verhuurd of verkocht. Maar de dynamiek op de kantorenmarkt neemt af; het opnamevolume lag een jaar eerder nog een tiende hoger. Deze daling wordt met name veroorzaakt door gebrek aan aanbod. Vijf jaar geleden was in Amsterdam nog sprake van een aanbod van 1,2 miljoen m2. In 2019 is dat aanbod gekrompen naar 405.500 m2.

 


 

Kantoorgebruikers met de intentie zich te vestigen in Amsterdam wijken in toenemende mate uit naar omliggende gemeenten. Vooral in Amstelveen is sprake van een sterke toename van de vraag. Vorig jaar werd daar 39.500 m2 kantoorruimte verhuurd of verkocht. Een ongekend record. In 2017 werd slechts 14.500 m2 kantoorruimte opgenomen. De groeiende belangstelling voor randgemeenten maakt, dat ook in Amstelveen, Badhoevedorp, Diemen, Hoofddorp en Schiphol het aanbod krimpt. In 2019 is daar nog 148.000 m2 kantoorruimte beschikbaar. In 2016 was het aanbod driemaal zo hoog.

De toenemende schaarste is van invloed op het prijsniveau. Aan de Amsterdam-Zuidas en in de historische binnenstad worden huren gerealiseerd boven 400 euro per m2. Het prijsniveau op Amsterdam-Sloterdijk ligt rond de 200 euro per m2. De huurprijzen buiten Amsterdam liggen veelal tussen 125 en 175 euro per m2

 

Toenemende schaarste en hoge huurprijzen maken het voor ontwikkelaars interessant om aan de ontwikkeling van nieuwe kantoorgebouwen te beginnen. Juist op locaties buiten de hoofdstad. Maarsen Groep heeft met Zadelhoff het plan ontwikkeld voor de bouw van circa 20.000 m2 kantoorruimte op Campus Kronenburg in Amstelveen. “Wij denken dat de vraag naar kantoren in de regio Amsterdam verder zal toenemen. Grote huurders kunnen vrijwel nergens meer terecht. In Amsterdam-Zuid is de ruimte nagenoeg opgesoupeerd. Kronenburg ligt op een steenworp afstand van de Zuidas. Wij hebben daar de ruimte. Dat is de belangrijkste reden waarom wij geloof hebben in deze locatie”, zo zegt directeur Ton Boon van de Maarsen Groep. Betaalbaarheid speelt volgens hem ook een rol. “De afgelopen jaren was de groei van de vraag naar kantoren groter dan de stijging van het aanbod. Dat heeft gezorgd voor behoorlijke prijsstijgingen. Wij bieden een betaalbaar alternatief.”

 

 

Records op de MRA kantorenmarkt.

Records op de MRA kantorenmarkt. Foto: (c)Michiel Wijnbergh

 

De bouw van het door de Architecten Cie. ontworpen duurzame complex begint zodra zich een huurder aandient. Boon hoopt medio 2020 een eerste huuroverkomst te kunnen afsluiten. De oplevering volgt zo’n anderhalf jaar later. “Wij denken dat ons flexibele complex interessant kan zijn voor een huurder met een grote backoffice die niet per se op de Zuidas gevestigd wil zijn. Of een partij die zich thuis voelt in Amstelveen. Van oudsher is er een grote concentratie van bedrijven op gebied van marketing en reclame. Ook interessant. Er wonen veel studenten; de VU is in de nabijheid gevestigd. Dat maakt de campus ook interessant voor bijvoorbeeld fintech-bedrijven.”