Trendbrief commercieel vastgoed MRA – 2e kwartaal 2020

Amsterdam-Amstel III

Kantorenwijk Amstel III in Amsterdam-Zuidoost moet een gemengd stedelijk gebied worden waar mensen wonen, werken en leven. In totaal denkt de gemeente Amsterdam tot 2040 in het gebied zo’n 15.000 woningen te realiseren.

De eerste 6.000 woningen zijn onderweg. Maar er wordt straks niet minder gewerkt, benadrukt Ellen Nieuweboer, gemeentelijk projectdirecteur voor Amsterdam-Zuidoost. “Amstel III wordt nu nog gekenmerkt door lage, relatief kleine kantoorgebouwen en grote parkeerterreinen. Bedoeling is stevig te verdichten en aparte buurtjes te maken met kantoren, woningen en alle voorzieningen die de stad nodig heeft. Elke buurt krijgt zijn eigen karakter. Ook is er veel ruimte voor groen.” 

Per buurt kunnen 1.500 tot 2.500 woningen worden gebouwd volgens de verdeling 35% sociaal, 35% middensegment en 30% vrije sector. Het betreft overwegend appartementen, maar soms ook grondgebonden woningen. “We proberen te variëren. Er is nu een project om een aantal grondgebonden woningen te bouwen vlakbij station Bullewijk.” Ook bestaat er volgens haar veel aandacht voor het leven op de begane grond. “Plinten worden gebruikt voor voorzieningen, maar we vinden het ook belangrijk dat op straatniveau wordt gewoond.” 

Zij verwacht dat alleen al de komende tien jaar zo’n 8.000 tot 10.000 woningen worden opgeleverd. “Veel eigenaren in Amstel III zijn ambitieus en willen graag een bijdrage leveren aan die verandering. Onze bouwambities strekken bovendien verder. In het aangrenzende Arenagebied worden nog eens 6.000 woningen toegevoegd.” 

Kantoor maakt plaats voor woning

Wonam heeft een kantoorgebouw aan de Karspeldreef gekocht. Het gebouw is gesloopt. Midden vorig jaar is de bouw begonnen van twee woontorens met in totaal 274 woningen, voornamelijk twee- en driekamerappartementen. In de plint komt kantoorruimte. 

“Amsterdam kent veel 25- tot 35-jarigen die op zoek zijn naar een twee- of driekamerappartement van 55 m2 tot 80 m2”, zo zegt Wonam-directeur Robert Kohsiek. “De bulk van de woningen in Karsp zijn middenhuurwoningen. Naar dergelijke woningen is altijd vraag. Ook na het uitbreken van het coronavirus zien we die behoefte niet afvlakken. Dat verbaast ons niet; ook in economisch mindere tijden blijft het werk in de stad het meest overeind.”

Karsp staat aan het toekomstige Hondsrugpark. “Om een interessant woon- en werkklimaat te maken wordt de oude Hondsrugweg door de gemeente omgebouwd tot een park. Dat park werkt als belangrijk bindmiddel voor de ontwikkelende partijen, terwijl toch iedereen zijn eigen project kan doen. Eerder heb ik dat wel ‘development apart together’ genoemd; in 2021 is het daar een bouwdrukte van jewelste.”

Verder treedt Wonam nabij station Bullewijk op als extern-ontwikkelaar bij de transformatie van twee verouderde kantoorgebouwen naar nieuwbouw met onder meer 550 woningen. Ook heeft Wonam samen met Zadelhoff het Zandkasteel in Amsterdamse Poort aangekocht. Het kantoorgebouw, ooit gebouwd voor de toenmalige Nederlandsche Middenstandsbank, wordt een mixed-use gebouw met studio’s, twee-, drie- en ook vierkamerappartementen. “De groep die wij bedienen wil vaak na een aantal jaren wat ruimer wonen. Daarom bieden we in het Zandkasteel ook grotere huurwoningen om doorstroming te faciliteren”, aldus Kohsiek.