Documentaire toont veranderend landschap in de MRA door de eeuwen heen

12-10-2020 Nieuws #landschap

De ruimte in Nederland staat onder druk en dat geldt zeker voor het gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het is een uniek cultuurhistorisch gebied, met zeer uiteenlopende landschappen en sferen. Door de eeuwen heen hebben opeenvolgende innovaties en nieuwe economische verdienmodellen het landschap en de verhoudingen in deze regio gevormd. In opdracht van de MRA heeft MuseumTV een documentaire gemaakt over deze geschiedenis, die inzicht geeft en helpt om de grote opgaven van de eenentwintigste eeuw in samenhang te bezien.

De 25 minuten durende documentaire laat zien dat Nederlanders door de eeuwen heen erg inventief zijn geweest bij het maken van verdienmodellen. Dit leidde tot zowel geografische als demografische veranderingen in het landschap van deze regio. Van de kleine nederzetting in de elfde eeuw tot de opkomende metropool: Amsterdam en de regio zijn veranderd door verdienmodellen van de mens. De documentaire is gebaseerd op het narratief van architectuurhistoricus dr. Marinke Steenhuis, Narratief voor het MRA-landschap, dat een leidraad was voor het verhaal.

‘Het landschap staat niet stil’

De documentaire geeft een cultuurhistorische representatie van het landschap in de regio rond Amsterdam: 32 gemeenten in twee provincies. ‘De film vertelt het verhaal van het veranderende landschap in dit gebied aan de hand van mooie voorbeelden. Amsterdam en Waterland komen aan bod, natuurgebieden Ilperveld en Naardermeer, maar ook de pionierswijk Oosterwold bij Almere’, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap), tevens voorzitter van het MRA-portefeuillehoudersoverleg Metropolitaan Landschap. ‘Het is aan ons om oog te houden voor de historie van dit gebied en het te beschermen, zonder dat het stil komt te staan. Het landschap staat namelijk al eeuwen niet stil, blijkt ook weer uit deze film.’

Veel te leren en te zien

Over deze geschiedenis is veel te leren en nog meer te zien. Marieke van der Donk, directeur van MuseumTV, is trots op het resultaat en MuseumTV streeft ernaar om zo veel mogelijk mensen deze documentaire te laten zien.

De documentaire is vanaf 12 oktober 2020 te zien op www.museumtv.nl, www.noord-holland.nlwww.metropoolregioamsterdam.nl, de KPN-box en de XL-box van Ziggo.

Bekijk hieronder de trailer (2:43 minuten) of de integrale documentaire (23:29 minuten).

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Trailer (2:43)

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Documentaire integraal (23:29)