Trendbrief MRA vastgoed Q3 2021

Almere

Vitale en bruisende stad

Almere wil binnen tien jaar bekend staan als een vitale stad. Met een stadscentrum dat veel werkenden en bezoekers trekt. Om een levendige binnenstad te bereiken zijn vooral meer voorzieningen, meer woningen en een fijne openbare ruimte nodig.

Wethouder Maaike Veeningen (D66) van Economische zaken, waaronder ruimtelijke ontwikkeling, wil in het centrumgebied afstappen van de in Almere gebruikelijke scheiding van functies; winkels, wonen en werken apart.

Er kunnen zesduizend woningen bijgebouwd. Om starters, empty-nesters en andere stedelijk georiënteerden naar het centrumgebied te trekken zal Almere stevig de hoogte ingaan. “Direct aan het station staat het WTC met 120 meter het hoogste gebouw van Flevoland. Daar willen we in en om het Stationskwartier bij aansluiten. Juist door hoogbouw blijft er ruimte voor groene pleinen en ruimtes gericht op ontmoeten. Deze lijn is met de nieuwe Esplanade en Stadhuispromenade  al in gang gezet. Zo wordt het centrum minder stenig, maar wel hoogstedelijk.”

De binnenstad kan, zo zegt de wethouder, ook profiteren van de verdere groei van het hoger onderwijs. Op de campus op loopafstand van het station verrijst een nieuw hoofdgebouw voor Windesheim Flevoland. Ook worden er 1.500 studentenwoningen gebouwd. “Ook dat zal de binnenstad als geheel versterken. Die groei biedt bovendien de ruimte om in het belang van de regio de koppeling tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven te versterken.”  

HIGHnote

Gebiedsontwikkelaar AM geeft met de ontwikkeling en realisatie van HIGHnote het voorbeeld voor verdere verstedelijking. Het door Studioninedots ontworpen gebouw omvat 157 huurappartementen, inclusief 66 friends-woningen, een plint met gezamenlijke voorzieningen en commerciële ruimten, een horecagelegenheid en verschillende semipublieke buitenruimten.

HIGHnote speelt, zo zegt Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest, in op de grote behoefte van starters aan appartementen in het centrum van Almere. “We zien onder meer een grote belangstelling voor onze woningen bij ‘native-Almeerders’; de derde of vierde generatie die in de stad is opgegroeid. Jonge woningzoekenden kunnen samen met een vriend of vriendin een plek vinden in HIGHnote. Of denk aan jonge mensen die voor hun studie zijn uitgeweken naar elders, maar daarna terug willen naar hun geboortegrond waar ze het fijn hebben gehad.” De goede bereikbaarheid van het centrumgebied speelt ook een rol, aldus Heuvelink. “Je loopt naar het station en je bent in no-time bij vrienden in Amsterdam of Utrecht.”  

Het negentien verdiepingen tellende complex past volgens hem helemaal bij de ambitie van Almere om de komende jaren de aantrekkelijkheid en levendigheid van de binnenstad te versterken. De bouw vormt ook een kantelpunt voor andere investeerders, meent Heuvelink. Eerder dit jaar verkocht AM het project aan een van de fondsen van Rockfield Real Estate. “De verkoop van ons gebouw zorgt voor een referentiepunt. De afgelopen tijd hebben meer investeerders belangstelling gekregen voor woningen in het Stationskwartier, horen we. Dat moet ook. Met alleen HIGHnote ben je er niet. Er moet veel meer worden gebouwd om die zo gewenste stedelijkheid te krijgen. En ook voor andere doelgroepen, zoals vitale ouderen.”

Meer over:

  • Bereikbare steden
  • Haarlem
  • Purmerend