MRA van start met uitzendingen programma Metropoolregio Actueel

09-10-2020 Nieuws #duurzaamheid#economie#Metropoolregio Actueel#mobiliteit#MRA Agenda#ruimte

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) maakt van oktober tot december een serie online uitzendingen onder de naam Metropoolregio Actueel. In deze programma’s van een uur wordt gesproken over de uitvoering van de nieuwe MRA Agenda, die in april is gelanceerd. De uitzendingen worden opgenomen in een studio en rechtstreeks uitgezonden via internet. De kijkers kunnen interactief aan het programma deelnemen.

In totaal worden dit najaar zeven programma’s gemaakt. Vijf van de zeven uitzendingen zijn op dinsdagen tussen 16.30 uur en 17.30 uur. Twee keer is sprake van een afwijkende programmering: de uitzending over de Tweede MRA Duurzaamheid Top is op een donderdag van 16.30 uur tot 17.30 uur en de State of the Region is op een woensdag, in de namiddag. Op één uitzending na is de vaste presentatrice Marijke Roskam.

In de planning van de uitzendingen is rekening gehouden met de herfstvakantie in de regio Noord en met de begrotingsbehandelingen door gemeenteraden en Provinciale Staten in de eerste weken van november.

Uitvoering MRA Agenda

In de programmaserie gaan wethouders en gedeputeerden uit de MRA in gesprek met gasten in de studio en met kijkers over de zogenoemde uitvoeringslijnen uit de MRA Agenda. In deze uitvoeringslijnen zijn de gezamenlijke ambities van de 35 MRA-overheden geformuleerd. Voor elke uitvoeringslijn zijn twee bestuurders verantwoordelijk. Bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de verschillende uitvoeringslijnen gaan in gesprek over de ambitie, de stand van zaken en de manier om de doelen te behalen.

Eerste uitzendingen terugkijken?

De eerste uitzending was op dinsdag 20 oktober. Het onderwerp van dit programma was ‘Duurzame en innovatieve mobiliteit’. Aan tafel bij Marijke Roskam kwamen onder anderen Jan Hoek, wethouder in Almere en lid van het MRA-platform Mobiliteit, en Thea de Vries, secretaris-directeur van de Vervoerregio Amsterdam. U kunt deze uitzending hier integraal terugkijken.

Donderdag 29 oktober was de tweede uitzending: een compilatie van de MRA Duurzaamheid Top die eerder op de dag plaatsvond. Bestuurders van de 35 overheden in de MRA namen deel aan de top om de stand van zaken te bespreken sinds de vorige top in oktober 2019 en om vooruit te kijken naar de MRA Green Deal. De compilatie van deze top kunt u hier bekijken.

Aanmelden voor volgende uitzendingen

Via onderstaande links kunt u zich aanmelden voor de volgende uitzendingen van Metropoolregio Actueel:

Toerisme, dinsdag 17 november (16.30-17.30 uur): mywebinar.nl/Toerisme/inschrijven

Economische Verkenningen MRA, dinsdag 24 november (16.30-17.30 uur):
mywebinar.nl/Economische-verkenningen/inschrijven

Verstedelijkingsstrategie, dinsdag 8 december (16.30-17.30 uur): mywebinar.nl/Verstedelijkingsstrategie/inschrijven

– Invest-MRA en Herstelplan corona, dinsdag 15 december (16.30-17.30 uur):
mywebinar.nl/Invest-MRA/inschrijven 

Geen software nodig

Om de uitzending te kunnen volgen, hoeft u geen software te installeren. Wel is het nodig om u aan te melden. Bij uw aanmelding kunt u alvast een vraag stellen die in de uitzending aan bod zou moeten komen. Na uw aanmelding ontvangt u een link om het programma te kunnen zien. Ook tijdens de uitzending kunnen vragen worden gesteld en worden de kijkers bij het gesprek betrokken.

Coronamaatregelen

Voor de serie interactieve uitzendingen vanuit een studio is gekozen vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Normaal gesproken zou het gesprek over de uitvoering van de MRA Agenda plaatsvinden tijdens fysieke bijeenkomsten, zoals het MRA Congres. Nu dergelijke bijeenkomsten niet mogelijk zijn, bieden deze uitzendingen een alternatief. In de studio is een beperkt aantal gasten aanwezig en worden strikt de richtlijnen van de rijksoverheid nageleefd.