Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Zaanstad kiest locatie voor mogelijke vestiging Europese School

19-02-2021 Nieuws #arbeidsmarkt#economie

Indien Zaanstad wordt gekozen als vestigingslocatie voor de Europese School die nu nog in Bergen is gehuisvest, komt de school te staan langs de Provincialeweg in Zaandam. De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met deze locatie, die op loopafstand is van station Zaandam. Ook Alkmaar is nog in de race voor de vestiging van de school. Naar verwachting maakt het ministerie van Onderwijs eind dit jaar bekend in welke gemeente de school zal komen.

Op een Europese School krijgen kinderen les in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar. Zij verlaten de school met een diploma dat toegang biedt tot elke vorm van hoger onderwijs in de wereld. Nederland telt twee Europese Scholen: behalve de vestiging in Bergen ook één in Den Haag.

Vervangende nieuwbouw

De school in Bergen is oorspronkelijk opgericht voor medewerkers van het Joint Research Centre (JRC) in Petten. Nadat in maart 2019 het Europees Medicijn Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam verhuisde, schreven ook veel medewerkers van EMA hun kinderen in op deze school. Het gebouw van de school in Bergen is echter afgeschreven en mede door de komst van EMA heeft het ministerie van Onderwijs ervoor gekozen om op een andere locatie over te gaan tot vervangende nieuwbouw.

‘Enorme aanwinst voor de stad’

Zaanstad ziet de school graag komen. ‘De komst van een Europese School is een enorme aanwinst voor de stad’, zegt wethouder Hans Krieger. ‘Zaanstad wordt daarmee aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en dat is goed voor de werkgelegenheid.’ Grote Zaanse werkgevers geven volgens de gemeente aan dat zij internationale kenniswerkers nodig hebben om verder te kunnen groeien en innoveren. De komst van een Europese School helpt daarbij, omdat kinderen van kenniswerkers dan internationaal onderwijs kunnen volgen. Een Europese School in Zaanstad is ‘een boost die het hele noordelijke deel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aantrekkelijker maakt voor het (internationale) bedrijfsleven’, licht Krieger toe.

Goede bereikbaarheid met openbaar vervoer

Het nieuwe schoolgebouw moet worden gerealiseerd binnen een straal van vijftig kilometer van zowel het Joint Research Centre in Petten als EMA in Amsterdam. De minister van Onderwijs gaf eerder al aan dat de school goed bereikbaar moet zijn met het openbaar vervoer. Zaanstad heeft, ondersteund door de MRA, verschillende mogelijke locaties in de stad onderzocht. De gekozen locatie, Overtuinen B, voldoet aan de eisen van loopafstand van een intercitystation en ruimte voor sportaccommodaties en parkeerplekken.

Woningbouw

Op de gekozen locatie is ook de nodige bouw van woningen voorzien. Het gevolg van de keuze voor de mogelijke komst van de Europese School is dat hier in dat geval minder woningen kunnen komen. De gemeente onderzoekt of deze woningen elders kunnen worden gebouwd. Zaanstad is voornemens om de komende twintig jaar 20.000 woningen te bouwen. ‘Aan dat aantal wordt niet getornd’, laat wethouder Krieger weten.

Uitbreiding internationaal onderwijs in MRA

Het Deltaplan Internationaal Onderwijs MRA (zie ook de Toelichting bij Deltaplan Internationaal Onderwijs MRA) stelt dat aan de noordkant van de Metropoolregio Amsterdam relatief weinig internationaal onderwijs wordt aangeboden. Volgens het plan is er behoefte aan uitbreiding van dit type onderwijs in Zaanstad/Purmerend. Daarom ondersteunde de  MRA de gemeente Zaanstad bij de inventarisatie van geschikte locaties, onder meer door het beschikbaar stellen van een adviseur internationaal onderwijs.

Zie ook: International schools in the Amsterdam Area