Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Vakprijs van architecten én publieksprijs voor uitbreiding Museum Singer Laren

11-05-2022 Nieuws #cultuur#economie#ruimte

De uitbreiding van Museum Singer Laren heeft de prijs gewonnen voor het Beste Gebouw van het Jaar. Niet alleen won het pand de vakjuryprijs van de branchevereniging van architecten (BNA), ook de publieksprijs was voor de nieuwe vleugel van het museum. Een unieke prestatie, want niet eerder won een gebouw zowel de prijs van de jury als van het publiek.

De uitbreiding van het museum is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten. De jury spreekt van ‘een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap pur sang, in aanpak, uitvoering, details.’

Groter denken

De opdracht was aanvankelijk om een museumvleugel te ontwerpen voor een nieuwe collectie. Bedaux de Brouwer Architecten constateerde echter dat het museum met nog een uitbreiding verder zou verrommelen en stelde voor om het hele complex, een villa uit 1911, onder handen te nemen. Het bureau won de prijsvraag ‘door groter te denken’, aldus de jury. Het nieuwe gedeelte van het museum is in maart geopend door prinses Beatrix.

Krachten gebundeld in de regio

De samenwerkende overheden in de Metropoolregio Amsterdam hebben de krachten gebundeld op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed. De MRA biedt een schat aan culturele voorzieningen van lokale en (inter)nationale waarde, waarmee de regio jaarlijks veel bezoekers aantrekt uit binnen- en buitenland. Met een actieprogramma wordt in MRA-verband samengewerkt aan onder meer het bevorderen van cultuurparticipatie en het faciliteren van toekomstbestendige cultuur- en erfgoedsectoren in de MRA.

Uitbreiding Museum Singer Laren (foto: Karin Borghouts)