Sterke groei gemeenten rond Amsterdam

07-01-2020 Nieuws #data

Het aantal inwoners van de Metropoolregio Amsterdam is in 2019 met bijna 30.000 gegroeid tot 2.480.394 personen. Hoewel Amsterdam daar met een groei van ruim 10.000 inwoners fors aan heeft bijgedragen, groeide de bevolking in gemeenten rond de hoofdstad relatief het sterkst. De gemeente Diemen kreeg er met 54 per duizend inwoners zelfs op landelijke schaal relatief de meeste nieuwe inwoners bij, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook de gemeenten Beemster (+28 per duizend inwoners), Blaricum (+27 per duizend inwoners) en Almere (+18 per duizend inwoners) groeiden relatief sterk. Net als in Weesp (+16 per duizend inwoners), Wijdemeren en Purmerend (+13 per duizend inwoners) was de groei in deze gemeenten relatief sterker dan in Amsterdam (12 per duizend inwoners).

In absolute aantallen voeren de vier grote steden van Nederland de lijst met de sterkste groei aan, met Amsterdam voorop. Middelgrote steden, zoals Eindhoven, Arnhem en Groningen, complementeren de top tien van het CBS. In verhouding tot het aantal inwoners groeide Almere van deze steden het hardst. De groei in deze tien steden komt zowel door natuurlijke aanwas als door immigratie.