Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Digitale innovaties helpen vrachtverkeer in regio

22-10-2020 Nieuws #mobiliteit#smart mobility

Op verschillende drukke routes in Nederland worden slimme verkeerslichten en andere digitale innovaties ingezet. Hierdoor kan het vrachtverkeer slimmer en efficiënter over de geplande route rijden. Dit landelijke initiatief heet Connected Transport Corridors (CTC) en wordt op vier plekken uitgevoerd. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) lanceerde op 22 oktober 2020 in onze regio de CTC Amsterdam Westkant.

Foto: Bas Beentjes i.o.v. provincie Noord-Holland

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof (Bereikbaarheid en Mobiliteit), tevens lid van het MRA-platform Mobiliteit, spreekt van ‘een prachtig voorbeeld van de ontwikkelingen die nodig zijn voor de toekomst van een gezonde transport- en logistieksector in Noord-Holland’. ‘Op het steeds drukkere wegennet dragen Smart Mobility-maatregelen bij aan schoon, slim en veilig reizen.’

Veiligheidswaarschuwingen in de cabine

Met ingang van 22 oktober 2020 krijgen vrachtwagenchauffeurs van aangesloten vervoerders in de regio Schiphol informatie over de situatie op de weg, zoals incidenten, files en wegwerkzaamheden. De chauffeurs krijgen ook informatie die hen helpt de ideale route te kiezen. ‘De real time-informatie vergroot de voorspelbaarheid onderweg. Het helpt onze chauffeurs beter te anticiperen’, licht Erik Nagel, directeur van Nagel Transport, toe. ‘Ze krijgen minder vaak te maken met onverwachte omstandigheden en rijden veiliger én met meer comfort.’

Slimme verkeerslichten

Onderdeel van de Connected Transport Corridors zijn de slimme verkeerslichten, of iVRI’s, die nu ook in de omgeving van Schiphol zijn geplaatst. Deze iVRI’s houden rekening met naderende vrachtwagens en geven hen eerder groen licht als de verkeerssituatie het toelaat. ‘De iVRI’s voorkomen onnodig stoppen, en dat scheelt tijd en brandstof en vermindert de CO2-uitstoot’, zegt Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, vicevoorzitter van het MRA-platform Mobiliteit en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. ‘Goederen komen via de transportcorridor sneller op de plaats van bestemming. Zo dragen we bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de MRA.’

Veilige wachtlocaties

Vanaf 2021 wordt het aantal slimme verkeerslichten op de N201 en N232 verder uitgebreid. Ook worden meer transporteurs aangesloten, zodat een breder deel van de sector kan profiteren van de innovaties. Het beheren van veilige wachtlocaties voor vrachtwagens is de volgende stap. Chauffeurs kunnen niet altijd direct bij aankomst terecht bij de (lucht)haven, en moeten dan wachten. Door informatie over wachtlocaties en wachttijden in de cabine van de chauffeur te brengen, vermindert de overlast van stilstaande vrachtwagens op de openbare weg.

Samenwerking CTC Amsterdam Westkant

CTC Amsterdam Westkant komt tot stand dankzij een brede coalitie van overheden, vervoerders en verladers die samen werken aan slim, schoon en veilig vervoer. De coalitie bestaat uit Schiphol Amsterdam Airport, Royal FloraHolland/Greenport Aalsmeer, Port of Amsterdam, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, MRA Smart Mobility Platform, de gemeente Haarlemmermeer, RAI Amsterdam, SADC, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken de meerwaarde van de verschillende oplossingen.

Doe mee!

Een kleine groep transporteurs start op 22 oktober 2020 met de eerste fase van CTC Amsterdam Westkant. Geïnteresseerde vervoerders kunnen nog deelnemen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar CTC@amsterdamlogistics.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over logistiek in de MRA op de website www.amsterdamlogistics.nl.

Meer informatie over de Connected Transport Corridors (CTC’s) kunt u vinden op de website www.connectedtransportcorridors.nl.

Video lancering CTC Amsterdam Westkant

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze