Zaanstreek-Waterland en provincie Noord-Holland trekken samen op voor woningbouw

01-07-2021 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

De acht gemeenten in de deelregio Zaanstreek-Waterland en de provincie Noord-Holland hebben afgesproken om in de periode tot en met 2025 samen te werken aan de woningbouw in de regio. Het gaat om acties op het gebied van nieuwbouw, betaalbare woningen, wonen en zorg en duurzaamheid. Het merendeel van de nieuwe woningen wordt gebouwd binnen de stadscentra en dorpskernen en zo veel mogelijk in de buurt van treinstations of grote busstations.

Dit staat in het Woonakkoord Zaanstreek-Waterland 2021-2025, dat de gemeenten met de provincie zijn aangegaan.

‘Fantastisch gebied’

‘Zaanstreek-Waterland is een fantastisch gebied om te wonen, werken en recreëren’, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Cees Loggen. ‘Hier zijn veel betaalbare, duurzame en goed bereikbare woningen nodig, met behoud van de prachtige omgeving. Daar zetten wij ons als provincie en gemeenten samen voor in.’

Bouwplannen van ‘zacht’ naar ‘hard’

De regio Zaanstreek-Waterland is één van de zeven deelregio’s in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en heeft een plancapaciteit van 16.700 woningen tot en met 2024 en bijna 14.000 woningen in de periode 2025 tot en met 2029. Voor 6.200 woningen zijn al definitieve bestemmingsplannen. Voor de overige woningen willen de gemeenten de bouwplannen sneller omzetten van ‘zachte’ plannen (nog niet ruimtelijk vastgelegd)  naar ‘harde’ plannen, zodat op tijd kan worden gestart met de bouw.