Voldoende woningen
Aanjagen woningbouw: samen sneller realiseren
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) speelt een actieve rol in het versnellen van de woningbouwproductie, om iedereen die in de regio wil wonen een goed thuis te bieden. Tussen nu en 2030 moeten er jaarlijks zo’n 19.000 woningen bijkomen, waarvan 1.500 flexwoningen. Bestuurlijk opdrachtgevers van de MRA-acties die onder de versnelling van de woningbouw vallen, zijn Jelle Beemsterboer (provincie Noord-Holland), Jan de Reus (provincie Flevoland) en Victor Frequin (gemeente Ouder-Amstel).
Omdat dit vraagstuk zo urgent is, is het aanjagen van de woningbouw als één van de speerpunten van het programma Bouwen en Wonen opgenomen (programmalijn Voldoende Woningen). De MRA werkt daarbij nauw samen met het Rijk, de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen en andere stakeholders. Want alleen samen kunnen we sneller realiseren.
Versnelling in 46 grotere gebiedsontwikkelingen
De MRA baseert zich voor het realiseren van ‘voldoende woningen’ op de afspraken uit de Woondeal MRA 2023. In de Woondeal is een projectenlijst opgenomen met 46 grote gebiedsontwikkelingen, die goed zijn voor ongeveer 80% van de afgesproken nieuwbouwproductie in de MRA (ruim 170.000 woningen tussen 2022 en 2030). De woningbouwlocaties die zijn opgenomen in de gebiedsplannen, onderdeel van de Rijk-regionale aanpak Bereikbare Steden, maken deel uit van deze projectenlijst. Ook kleinere projecten die snel gerealiseerd kunnen worden krijgen aandacht. Voor de kleinere gemeenten in de MRA wordt maatwerk geleverd: we bespreken per gemeente welke inzet nodig is en hoe deze via de provincies georganiseerd kan worden.
Flexwoningbouw
Er zijn locaties waar mensen kunnen wonen, maar waar geen permanente woningbouw kan plaatsvinden. Voor die locaties zijn flexwoningen uitermate geschikt om bij te dragen aan het verlichten van de woningnood. Het concept flexwonen is in de afgelopen jaren doorontwikkeld van het snel plaatsen van goedkope units, naar het tijdelijk plaatsen van modulaire woningen met permanente kwaliteit. Het programmateam Bouwen en Wonen adviseert gemeenten over het realiseren van flexwoningen en beheert een netwerk van projectleiders die een flexproject onder zich hebben. Dit gaat op veel vlakken namelijk anders bij dan bij reguliere woningbouwprojecten waardoor er veel te leren valt van de projecten die al gerealiseerd zijn of verder in het proces zijn. Vanuit de concrete projecten voeden we het Rijk met de juiste inzichten om flexwoningbouw op een effectieve manier te stimuleren.
Lees meer in de notitie flexwoningbouw.
Monitoring
Om een goed en realistisch beeld van de voortgang van de woningbouwproductie te hebben, wordt door de MRA in samenwerking met de provincies en het Rijk gewerkt aan het verbeteren van de monitoring van de woningbouw, zowel in de planning en programmering als in realisatie/productie. Naast de monitor plancapaciteit, waar gemeenten hun (potentiële) woningbouwlocaties invullen, wordt er gewerkt aan een publiek-private monitor (PPM). Marktpartijen en corporaties krijgen via de PPM ruimte om een reactie te geven op de planning en programmering en kunnen aangeven waar een project dreigt vast te lopen.
De Monitor Plancapaciteit geeft inzicht in de plancapaciteit en status van woningbouwplannen van de MRA-gemeenten. De plannen zijn ook te bekijken met de MRA-viewer Woningbouwlocaties.
Hulp bij knelpunten
Op basis van de productiecijfers blijkt de uitvoering van de plannen erg lastig door tal van knelpunten. Denk aan stikstof, netcongestie, onvoldoende investeringsruimte, gestegen bouwkosten en een gebrek aan bouwlocaties voor corporaties. Gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen kunnen daarom bij het team Voldoende Woningen terecht voor vragen over financiën, subsidies en knelpunten in projecten. Het Rijk en de provincies bieden financiële steun voor het oplossen van capaciteitsproblemen of het uitvoeren van onderzoeken, bijvoorbeeld over netcongestie of modulair bouwen. Provincies Noord-Holland en Flevoland bieden ook specifieke ondersteuning voor het versnellen van de woningbouw, bijvoorbeeld via hun actieagenda’s. ‘Vastlopers’ kunnen ook geagendeerd worden bij de regionale Versnellingstafel.
Regionale versnellingstafel MRA
De MRA organiseert, samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), een regionale versnellingstafel om de woningbouw in de regio te versnellen. Deze tafel brengt marktpartijen, woningcorporaties en andere stakeholders samen om knelpunten te bespreken en concrete acties te ondernemen. Het doel is om met gezamenlijke inspanningen de bouw van woningen sneller en efficiënter te realiseren zodat er meer geschikte en betaalbare woningen beschikbaar komen voor de woningzoekenden in de regio.
Meer weten, vragen of hulp nodig?
Iedere partij die kan bijdragen aan de versnelling van woningbouwprojecten binnen de MRA is welkom bij onze versnellingstafels. Neem dan contact op met Sabine Renders en Arjen van der Schee via Roos Korrel – programmasecretaris Bouwen en Wonen MRA (e: r.korrel@amsterdam.nl).