Woensdag 2 december: State of the Region, online en voor iedereen

13-11-2020 Nieuws #State of the Region

Woensdag 2 december vindt State of the Region plaats: hét jaarlijks terugkerende kritisch-optimistische evenement, waarin we met de Amsterdamse burgemeester en MRA-voorzitter Femke Halsema een blik werpen op de gezamenlijke kracht en het vermogen van de Metropoolregio Amsterdam. State of the region is dit jaar online en voor iedereen toegankelijk.

De editie van dit jaar vindt plaats via een rechtstreekse uitzending van het online programma Metropoolregio Actueel.

Effecten coronacrisis opvangen

Tijdens deze editie van State of the Region gaan we nader in op de economische gevolgen van de coronacrisis, de lessen die we hiervan kunnen leren en de acties die partijen in en om Amsterdam kunnen ondernemen om uiteindelijk beter en duurzamer uit de crisis te komen. We zijn het virus nog niet de baas, maar we kunnen wel in actie komen om mensen snel opnieuw perspectief op werk te bieden en bedrijfsprocessen in organisaties duurzaam in te richten.

Femke Halsema spreekt net als vorig jaar haar ‘State of the Region’ uit en vervolgens gaan prominenten uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid met elkaar in gesprek over de toekomst van de regio en wat vandaag nodig en haalbaar is.

Duurzaam uit de crisis

Corona heeft een ongekende impact op de gezondheid, het mentale welzijn en de bestaanszekerheid van veel organisaties en mensen in de MRA. Tegelijkertijd biedt de huidige economische tegenwind kansen om de ingezette koers naar een CO2-neutrale en circulaire regio te versnellen. In de ziekenhuizen, maar ook elders, is de coronacrisis een aanleiding voor innovatie, digitalisering, data-uitwisseling en samenwerking. De overheid toonde zich krachtig en flexibel, net als organisaties die in korte tijd hun bedrijfsvoering omgooiden om het hoofd boven water te houden of om nieuwe kansen te grijpen. Dat willen we vasthouden.

Dit vraagt om een nieuw evenwicht tussen (economische) groei, gezondheid en duurzaamheid in een MRA die diverser en digitaler wordt. En om gezamenlijk te werken aan een slimme, groene en gezonde toekomst van de regio.

Programma

Het programma van State of the Region bestaat uit:

  • Interview met Ben Verwaayen over de regiovisie Metropoolregio Amsterdam;
  • Speech door MRA-voorzitter Femke Halsema; 
  • In gesprek met Talitha van den Elst– Nova College, Paul Elbers-Amsterdam UMC en Abdelhamid Idrissi – Boeren voor Buren, over samenwerkingen die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis;
  • Paul Riemens– RAI Amsterdam en Desiree Uitzetter – NEPROM, over de MRA Deals Duurzaam uit de Crisis: hoe economisch herstel en werken aan de klimaatopgave hand in hand gaan;
  • Interview met Victor Everhardt – wethouder economie gemeente Amsterdam en voorzitter van het MRA-platform Ruimte en Cora Smelik – gedeputeerde duurzaamheid Provincie Flevoland en voorzitter van het MRA-portefeuillehoudersoverleg Duurzaamheid over het belang van een regionale investeringsagenda;
  • Afsluiting en reflectie met MRA-voorzitter Femke Halsema

State of the Region is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in, en bijdraagt aan de slimme, groene, gezonde toekomst van de Metropoolregio Amsterdam.

De gezamenlijke overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de Amsterdam Economic Board en amsterdam&partners organiseren ‘State of the Region’ voor de derde keer.

Gerelateerde artikelen