Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Tweede Kamer verklaart opening Lelystad Airport controversieel

08-09-2023 Nieuws #economie#mobiliteit#ruimte

Het besluit over de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten wordt door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Dat bleek op 7 september bij een vergadering van de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat.

Controversieel verklaarde onderwerpen komen niet op de agenda van de Tweede Kamer voordat een nieuw kabinet is aangetreden. Door een onderwerp controversieel te verklaren, voorkomt de Tweede Kamer dat een demissionair kabinet belangrijke politieke besluiten neemt, terwijl de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet nog moeten plaatsvinden. De Tweede Kamerverkiezingen zijn na de eerdere val van het kabinet op 22 november.

Eerder uitstel

Vorig jaar werd al bekend dat het kabinet niet eerder dan in de zomer van 2024 duidelijkheid zou geven over de toekomst van Lelystad Airport. Zo was onder meer extra tijd nodig voor het aanvragen van de natuurvergunning en het inregelen van de laagvliegroutes. De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad reageerden toen teleurgesteld, maar begripvol.

Minder vluchten Schiphol

Tegelijkertijd besloot het kabinet destijds om het aantal vluchten op Schiphol te beperken. Het kabinet ziet het als opdracht om een evenwicht te vinden tussen het belang van een goede internationale luchthaven, het bijbehorende goede vestigingsklimaat en het belang van een betere en gezondere leefomgeving. De ministerraad stemde daarom in juni 2022 in met een voorstel van minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers om tot een nieuw evenwicht te komen en het aantal vluchten op Schiphol te verlagen.

Ook met minder vluchten kan Schiphol het internationale netwerk aan bestemmingen behouden, stelde het kabinet. ‘De eventuele opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten kan bijdragen aan dat netwerk van bestemmingen op Schiphol.’