Schiphol zet in op toename woon-werkverkeer per fiets

13-09-2019 Nieuws #fiets#mobiliteit

Amsterdam Airport Schiphol heeft het fietsprogramma ‘goinGDutch’ ontwikkeld. Doel is het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets naar de luchthaven de komende jaren flink te laten stijgen. 

Schiphol is een van de belangrijkste werkgevers van de Metropoolregio Ansterdam (MRA). Veel van de ruim 66.000 mensen die er werken, wonen op fietsafstand van de luchthaven. Toch komen nu slechts ongeveer 4.000 werknemers met de fiets naar Schiphol. In het fietsprogramma staan concrete plannen om dit aantal substantieel te verhogen. Daartoe heeft Schiphol, tevens een van de nieuwe fietsambassadeurs van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W), in samenwerking met BAM, Microsoft en OrangeNXT een fietsvisie ontwikkeld onder de naam ‘goinGDutch’. De plannen richten zich op het verbeteren van de fietsinfrastructuur, de fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag.

Duurzaam en gezond

De (elektrische) fiets is een interessant vervoersmiddel voor medewerkers die binnen een straal van 25 kilometer van Schiphol wonen. ‘Het is duurzaam woon-werkverkeer, goed voor de vitaliteit en het ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol’, zegt Miriam Hoekstra-van der Deen, directeur Airport Operations bij Amsterdam Airport Schiphol. ‘Samen met de partners van goinGDutch heeft Schiphol de ambitie om eind 2020 te kunnen zeggen dat 7.000 medewerkers regelmatig de fiets pakken naar de luchthaven en in eind 2024 zelfs 10.000.’

Plannen

In het fietsprogramma goinGDutch staan concrete plannen om het fietsen naar en rond Schiphol te stimuleren. Deze plannen richten zich op de infrastructuur, de fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag. Schiphol en  het ministerie van I&W investeren onder meer in het verbreden van de zogenoemde snelfietspaden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam. Ook worden kruispunten nog veiliger gemaakt om de infrastructuur te verbeteren. Vervolgens zullen fietsvoorzieningen worden uitgebreid, zoals het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten. Daarna gaat Schiphol actief aan de slag om ervoor te zorgen dat medewerkers op de fiets stappen, bijvoorbeeld door dat financieel aantrekkelijk te maken.

Mooie stap

Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat sprake is van een mooie stap. ‘Goede routes en voorzieningen voor fietsers naar de luchthaven leveren veel op. En elke extra fietser ontlast de andere toegangswegen richting Schiphol. Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft.’