Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Meer energie uit zon en wind: productie hernieuwbare energie groeit in 2022 met 15%

29-12-2022 Nieuws #duurzaamheid

In Nederland is dit jaar 15% meer hernieuwbare energie geproduceerd dan een jaar eerder. Dat is vooral te danken aan de stijging van het aantal zonnepanelen en een zonnig jaar. Dat meldt het Nationaal Klimaat Platform op basis van de jaarcijfers van Energieopwek.nl. De groei van hernieuwbare energie met 15% staat gelijk aan bijna 300 petajoule: ongeveer het totale energieverbruik in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel samen.  

Met de groei van de productie van hernieuwbare energie dit jaar is ruim 1,6 miljard kubieke meter gas bespaard. In totaal is door het gebruik van hernieuwbare energie 9 miljard kubieke meter fossiele brandstof uitgespaard. Dat scheelde 22 megaton CO-uitstoot.

Meer energie uit zon en wind

De groei van hernieuwbare energie is vooral te danken aan energie uit zon. Zonne-energie was in 2022 de grootste groeier, met een plus van ruim 40%. Dit kwam door een kwart meer zonnepanelen in combinatie met een zonnig jaar. Volgens het KNMI verbrak het aantal zonuren in 2022 het oude record uit 2003. De bijdrage van windenergie groeide dit jaar met ongeveer 17%. Dat kwam door meer windmolens en meer wind in vergelijking met vorig jaar.

Zo’n twee miljoen huizen in Nederland zijn voorzien van zonnepanelen, zo telde onderzoeksbureau DNE-research. Vorig jaar ging het nog om 1,5 miljoen woningen. Inmiddels zijn bij één op de drie koopwoningen zonnepanelen geïnstalleerd. Bij sociale huurwoningen gaat het om ongeveer de helft daarvan, zo’n 16%.

Stroomproductie wordt groener

De stroomproductie is in 2022 een stuk groener geworden. Nu is 41% hernieuwbaar en in 2021 was dat nog 33%. Zon en wind zorgden voor de meeste groene stroom. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat ervan uit dat in 2030 85% van het Nederlandse stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen komt. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit in de totale energievraag verder groeien.