Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Facelift voor station Almere Centrum

21-04-2020 Nieuws #mobiliteit

Station Almere Centrum, een van de drukste stations in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), ondergaat volgend jaar een ware metamorfose. De komst van de Floriade Almere 2022 is aanleiding om het station eerder op te knappen dan de bedoeling was. Het huidige station is opgeleverd in 1987 en inmiddels flink gedateerd. Uitgangspunten bij de grondige opknapbeurt zijn licht, kleur, helderheid, transparantie, een juiste routing uit het gebouw en materiaal van hoge kwaliteit.

De gemeente Almere, de provincie Flevoland, de NS en ProRail werken samen aan de verbetering van het station, die past bij de ambities en de groei van de een na grootste gemeente in de MRA. Het station krijgt betere faciliteiten en een open uitstraling, met een brede en overzichtelijke passage door de hal.

Frisse uitstraling

De stationshal krijgt een frisse uitstraling met nieuwe winkels en nieuwe winkelpuien en er komen transparante liften. Op de kap van het station worden zonnepanelen geplaatst en in de schuine kapdelen komt glas met geïntegreerde zonnecellen. Ook komen er twee bewaakte fietsenstallingen en krijgt het busstation een nieuwe uitstraling en nieuwe plafonds.

Groei aantal reizigers

Station Almere Centrum is na een reeks Amsterdamse stations, Schiphol en Haarlem het drukste station in de MRA. Het aantal reizigers op station Almere Centrum groeit bovendien relatief snel. In 2018 steeg het aantal treinreizigers op dit station met 5% ten opzichte van een jaar eerder, naar ruim 27.000 reizigers. In dat zelfde jaar groeide het gemiddelde aantal treinreizigers in heel Nederland met 2,7%

Almere 2.0

Het vernieuwde station draagt bij aan de ambities van Almere 2.0, waarin de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk samen investeren om de stad nog aantrekkelijker te maken voor Almeerders zelf en de regio. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting begin 2021.