Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Buitenlandse bedrijven in 2021 goed voor 6.500 nieuwe banen in MRA

17-02-2022 Nieuws #economie

Buitenlandse bedrijven hebben in 2021 gezorgd voor 6.500 nieuwe banen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In totaal openden 133 internationale bedrijven een nieuwe vestiging in de MRA, waaronder 32 hoofdkantoren. Daarmee ontstonden 4.000 nieuwe banen, twee keer zoveel als in 2020. Bij 30 buitenlandse bedrijven die al in de regio waren gevestigd, kwamen er door uitbreiding nog eens 2.500 nieuwe banen bij. De internationale investeringen in de MRA zijn weer bijna op het niveau van vóór de coronapandemie.

Dit blijkt uit cijfers van amsterdam inbusiness en de Netherlands Foreign Investment Agency. De meeste nieuwe bedrijven in de MRA zijn actief in ICT & tech, financiële en fintech-sector, transport en logistiek, creatieve industrie en life sciences & health. In totaal waren er in 2021 in heel Nederland 423 investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven, zowel nieuwe vestigingen als uitbreidingen. In de MRA gaat het daarmee om bijna 40 procent van alle investeringen van buitenlandse bedrijven in Nederland.

Krachtige internationale concurrentiepositie

‘Internationale bedrijven zijn positief over hun groei- en investeringsmogelijkheden in de regio Amsterdam’, zegt Victor Everhardt, wethouder Economische Zaken in Amsterdam en voorzitter van het MRA-platform Economie. ‘Het aantal banen dat Amsterdam en de regio krijgen door de vestiging van internationale bedrijven zit met 4.000 weer op het niveau van voor de coronapandemie. En we weten dat iedere baan bij een internationaal bedrijf voor ongeveer één extra arbeidsplaats elders in de regio zorgt. Deze mooie cijfers laten zien dat we ons economisch verdienvermogen weer op peil krijgen na een grote economische klap. We doen het goed in veel verschillende sectoren, zoals fintech, media en life sciences & healt, wat onze internationale concurrentiepositie krachtig maakt.’

Brexit

Van de 133 bedrijven die zich vorig jaar in de MRA vestigden, gaven er 24 (met 550 banen) aan dat de Brexit een reden was om naar de MRA te komen. Bij drie bedrijven (goed voor 130 banen) was de Brexit een reden om hier uit te breiden. Sinds het Brexit-referendum in 2016 zijn in totaal 169 bedrijven naar de MRA gekomen of hebben zich hier uitgebreid.

Steeds meer vestigingen en banen buiten Amsterdam

Van de nieuwe internationale bedrijven vestigden zich 3 op de 10 in een gemeente buiten Amsterdam, goed voor een kwart van de nieuwe banen. Daarmee is over de laatste jaren de trend zichtbaar dat steeds meer buitenlandse bedrijven zich vestigen in de regio. In 2019 ging het om 1 op de 5 bedrijven en 1 op de 10 nieuwe banen in een MRA-gemeente buiten Amsterdam.  

De meeste nieuwe bedrijven en arbeidsplaatsen zijn afkomstig uit de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika), gevolgd door Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en Azië. De meeste uitbreidingen van bestaande bedrijven in de MRA komen van Noord-Amerikaanse bedrijven.

Banen van de toekomst

‘Fantastisch om te zien dat de Metropoolregio Amsterdam een enorme aantrekkelijke vestigingslocatie is en blijft’, zegt Marja Ruigrok, wethouder Economie & Innovatie in de gemeente Haarlemmermeer en lid van het MRA-platform Economie. ‘Met name voor bedrijven uit innovatieve sectoren, zoals life sciences & health, de creatieve industrie en tech, de banen van de toekomst.’

Kerncijfers buitenlandse bedrijven in de MRA

Bijlage: Kerncijfers buitenlandse bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam