Bijdrage van € 1,5 miljard uit Groeifonds gereserveerd voor doortrekken Noord-Zuidlijn

09-04-2021 Nieuws #economie#mobiliteit#ruimte

De commissie die de rijksoverheid adviseert over investeringen uit het Nationaal Groeifonds heeft geadviseerd om € 1,5 miljard ter beschikking te stellen voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp.

‘We hebben vandaag gehoord dat de commissie voor het Nationaal Groeifonds heeft geadviseerd € 1,5 miljard ter beschikking te stellen voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Dat is geweldig nieuws voor de hele regio’, zegt voorzitter Femke Halsema van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in een reactie. ‘Ik ben zeer verheugd met deze belangrijke stap, die onderstreept dat ons project van nationaal belang is. Met dit geld kunnen we aan de slag. Samen met de partners in de regio gaan we onverminderd voort met de realisatie van ons totale pakket. Naast het doortrekken van de Noord-Zuidlijn bestaat dat uit het sluiten van de metroringlijn. Dit is noodzakelijk om de hoogste vervoerwaarden te creëren en de benodigde woningbouw te kunnen realiseren.’

Vorig jaar stelde een nationale alliantie van zeven partijen al ruim € 1 miljard beschikbaar voor het totale metropakket en werd een beroep gedaan op het Nationaal Groeifonds van het Rijk voor verdere financiering. De zeven partijen zijn de Vervoerregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol.

Meer informatie kunt u vinden op: nationaalgroeifonds.nl.