Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen ook in derde kwartaal lager dan in 2021

17-11-2022 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

In het derde kwartaal van 2022 zijn verspreid over Nederland vergunningen afgegeven voor de bouw van 14.600 woningen. Dat is ruim drie procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was elk kwartaal in 2022 lager dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de eerste drie maanden van dit jaar is voor 17.700 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. In het tweede kwartaal ging het om vergunningen voor de bouw van 15.900 woningen. Bij elkaar opgeteld gaat het in de eerste drie kwartalen van dit jaar om vergunningen voor de bouw van ruim 48.000 woningen. Dit is ruim twaalf procent minder dan in de eerste drie kwartalen van 2021.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat op korte termijn wordt gebouwd. Gemiddeld duurt het ongeveer twee jaar voor een woning na het afgeven van de vergunning is gebouwd. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zijn niet meegenomen in de cijfers over nieuwbouwvergunningen.