Zaancampus heeft primeur met ‘Bèta&Tech Experience’

12-03-2020 Nieuws #arbeidsmarkt#economie

Op de Zaancampus in Zaanstad is de nieuwe standaard voor techniekpromotie gelanceerd. Woensdag 11 maart is de eerste zogenoemde ‘Bèta&Tech Experience’ gelanceerd op het Regio College in Zaandam. Dit is een rondreizende en interactieve techniekbeleving, inclusief escaperoom en lesprogramma, speciaal voor de onderbouw van het vmbo.

Voor de realisatie bundelden overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven hun krachten. Het gezamenlijke doel: leerlingen laten ervaren dat zij alles in zich hebben om het verschil te maken in een veelzijdige en moderne technieksector. Vanuit de MRA is financieel aan het project bijgedragen.

Inspirerende samenwerking

De basis voor de Bèta&Tech Experience is gelegd op de Zaancampus. De wens bestond al langer om techniekpromotie naar een nieuw niveau te tillen en de beroepenmarkt heeft goede vakmensen hard nodig. Afgelopen najaar is het idee voor een techniek-escaperoom geboren.

Om het concept uit te werken, is ontwikkelaar Raccoon Serious Games bij het project betrokken. Samen zijn plannen gesmeed voor een unieke techniekbeleving. Dit resulteerde in een veelzijdig traject waarin leerlingen spelenderwijs hun talenten ontdekken, techniek ervaren en hun zelfvertrouwen vergroten.

De gemaakte plannen sloegen aan. Het idee werd geselecteerd uit 87 aanmeldingen bij een ‘startup challenge’ vanuit het programma Sterk Techniekonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens sloten nog twaalf andere partners aan en werd de Stichting Bèta&Tech Experience opgericht. Zo ontstond een krachtige samenwerking met ongekende slagkracht. Slechts drie maanden na de eerste schetsen deden ruim 800 leerlingen mee aan de eerste editie in Zaandam.

Educatieve escaperoom

De feestelijke opening vond plaats naast de educatieve escaperoom ‘Het Huis van Alvara’. In en om dit spectaculaire huis vol technologie wachtte de leerlingen een spannende uitdaging. Van de startvideo schoot de hartslag al snel omhoog. Over twintig minuten zou de zwaarste storm arriveren die Nederland ooit heeft gezien. Het huis moest door de klas worden klaargemaakt voor de storm. Leerlingen gingen direct buiten aan de slag met het repareren van de waterzuivering en het isoleren van de muren. Binnenshuis werd een keukenrobot geprogrammeerd en sloten de leerlingen zonnepanelen aan op de meterkast. Tijdens het spelen bloeiden leerlingen helemaal op en werd heel goed samengewerkt. Toen de escaperoom klaar was, vertelden ze elkaar trots wat ze hadden gedaan. En ze ontdekten hoeveel ze in hun mars hebben. ‘Ik heb de waterleidingen gemaakt. Ik wist niet dat ik dat kon!’

Historische bijeenkomst

Bij de opening sprak wethouder Natasja Groothuismink van de gemeente Zaanstad haar bewondering uit voor de krachtige samenwerking van de veertien partners. Ruud Porck, landelijk ondersteuner van Sterk Techniekonderwijs, sprak zelfs van een historische bijeenkomst. ‘Het beroepsonderwijs heeft contextrijke leeromgevingen keihard nodig.’ Daarna werd door leerlingen, partners en docenten al puzzelend de sleutel van het Huis van Alvara bemachtigd.

Deze eerste editie in Zaandam is nog slechts het begin. De komende jaren reist de Bèta&Tech Experience rond door Nederland, met een focus op de provincies Noord-Holland en Flevoland.