Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Woningbouw mogelijk na schrappen plannen tweede Kaagbaan Schiphol

12-06-2023 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

Nu er definitief geen nieuwe start- en landingsbaan op Schiphol komt, wordt woningbouw mogelijk in Rijsenhout in de gemeente Haarlemmermeer. Hoewel de precieze invulling van de toekomstige ontwikkeling nog niet vaststaat, wordt gekeken naar plannen voor de bouw van maximaal 400 woningen. De gemeente spreekt van een ‘enorme opluchting’ voor de inwoners van Rijsenhout.

Onderzoeken en analyses hebben uitgewezen dat het aanleggen van een tweede Kaagbaan op Schiphol slechts beperkte voordelen oplevert, maar wel met hoge kosten en een grote verschuiving van hinder gepaard gaat.

Reservering op grond opgeheven

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers maakte op 12 juni bekend dat de zogenoemde tweede Kaagbaan van tafel is. De bewindsman heeft besloten om de reservering op te heffen op een stuk grond in Haarlemmermeer dat bestemd was voor de parallelle Kaagbaan. De minister maakte het nieuws persoonlijk bekend in Rijsenhout.

Duidelijkheid voor Rijsenhout

De reservering op de grond stamde al uit 2009 en daardoor was ontwikkeling in deze kern van Haarlemmermeer nauwelijks mogelijk. Dit had een groot effect op de leefbaarheid in het dorp, licht de gemeente toe. ‘Met het schrappen van de reservering komt er duidelijkheid en ontstaat er weer perspectief voor Rijsenhout’, zei minister Harbers.

Ruimte voor het maken van plannen

‘Dat de tweede Kaagbaan er definitief niet komt, is een enorme opluchting voor de inwoners van Rijsenhout’, zegt wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer. ‘In plaats van strijden voor het behoud van het dorp komt er ruimte voor het maken van plannen.’