Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Wethouders en ambtenaren in MRA krijgen inzicht in samenhang textielketen

05-12-2023 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#economie

Wethouders en ambtenaren die zich bezighouden met circulaire economie in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben donderdag 19 oktober een blik achter de schermen gekregen bij circulaire textielinitiatieven. Zij brachten een bezoek aan drie circulaire ondernemers: United Repair Centre, Textiles-2-Textiles en Denim City. Tijdens deze ‘ketendag’ textiel is de samenhang in de textielketen in de regio inzichtelijk gemaakt.

De drie bedrijven vervullen op hun eigen manier een belangrijke functie in de textielketen. Zo is United Repair Centre een schakel op het gebied van reparatie en levensduurverlenging. Door het business-2-businessmodel kunnen klanten van verschillende kledingmerken hun favoriete trui, jas of broek gratis laten repareren. Daarmee voorkomen zij dat hun kledingstuk vroegtijdig bij het textielafval terecht komt. United Repair Centre wordt overigens mede gefinancierd vanuit de ROM InWest

Textiles-2-Textiles is een initiatief van Wieland Textiles en Retail Experts en de gemeente Zaanstad. Deze onderneming probeert de schakels tussen het sorteren van niet-herdraagbaar textiel en nieuwe draden te verbinden. Door de combinatie van software en opschoning ontstaat de mogelijkheid om schaalvergroting te laten plaatsvinden. Zo wordt een nieuw leven mogelijk voor afgedankt en niet-herdraagbaar textiel. 

Denim City brengt onderwijs, onderzoek en ambacht samen op het gebied van denim in Amsterdam. Dit is onderdeel van een opleiding voor de nieuwe generatie van ontwerpers en tegelijkertijd een living lab om nieuwe – duurzamere – technieken toe te passen in het ontwerp van nieuwe jeans en denim. Denk hierbij aan verminderen van de hoeveelheid water bij nieuwe jeans. 

De ketendag textiel wordt in 2024 opnieuw georganiseerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MRA-grondstoffenregisseur Marten Boels via martenboels@iprnormag.nl