Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Vier keer MRA in top tien aantrekkelijkste gemeenten

24-05-2023 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

Amsterdam blijft de aantrekkelijkste plaats in Nederland om te wonen. Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie Atlas voor Gemeenten. In de atlas is een top 50 opgenomen van de aantrekkelijkste gemeenten om in te wonen. In de top 10 van de index staan vier gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Alle indicatoren in de index zijn volgens de onderzoekers voor de nieuwste ranglijst kritisch tegen het licht gehouden en waar mogelijk vernieuwd of verbeterd. Dat resulteert opnieuw in de eerste plaats voor Amsterdam. De hoofdstad wordt op de tweede plaats gevolgd door Amstelveen. Op plaats zes staat Hilversum en Haarlem staat op de negende plaats.

Nog zes MRA-gemeenten in de lijst

In de volledige ranglijst komen nog zes MRA-gemeenten voor. Haarlemmermeer valt met de elfde positie net buiten de top tien. Zaanstad staat op de veertiende plaats, Velsen op plek 21, Almere op 23, Purmerend op 25 en Lelystad op 36.

Belang van groen en blauw

In de editie van dit jaar keken de onderzoekers naar de invloed van groen en blauw in de woonomgeving op de aantrekkelijkheid van een gemeente. Ze constateren dat mensen niet alleen bereid zijn om te betalen in een woning die in een wijk staat met veel groen en blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen een acceptabele reistijd.

De gemeente met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid is Arnhem. De stad combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken.