Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Vacature: programmamanager Traineeship Metropoolregio Amsterdam

04-03-2024 Vacature

De traineeshiporganisatie Metropoolregio Amsterdam (MRA) is op zoek naar een programmamanager met ondernemersgeest die grenzen wil verleggen. De vacature staat open tot en met zondag 24 maart.

De functie

Het traineeship van de Metropoolregio Amsterdam (TMRA) biedt startende professionals een podium om hun unieke talenten en eigenheid te ontwikkelen en in te zetten voor een sterke, inclusieve en duurzame Metropoolregio Amsterdam. Het traineeship bestaat uit een tweejarig werk- en leertraject, gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het doel is om toekomstige collega’s op te leiden die over eigen grenzen heen kijken en werken. Het traineeship is gericht op het werken binnen het openbaar bestuur en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om hier het verschil te kunnen maken, uitdagingen aan te gaan en kansen te pakken en benutten.

Met zeven succesvol afgeronde pools en twee goed lopende groepen is de wens om de huidige kwaliteit te bewaken en tegelijkertijd het inhoudelijk programma blijvend te ontwikkelen. Hierbij wordt constant gewerkt aan de aansluiting van het programma op de ontwikkelingen en leerbehoeften van de doelgroep, vraagstukken die zich voordoen binnen de regio en die van de aangesloten organisaties.

De stevige basis is gelegd. Wij zijn op zoek naar een programmamanager die inspireert en samen met het programmateamteam het traineeship verder versterkt, ontwikkelt vanuit talent en oog heeft voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van het team. Het programmateam bestaat naast de programmamanager uit twee programmamedewerkers, twee traineebegeleiders, een (tijdelijke) junior projectleider en een communicatieadviseur.

Dit doe je op een gemiddelde werkdag

 • Borgen van de continuïteit van het MRA-traineeship;
 • Zorgen voor in- en externe zichtbaarheid van traineeship en trainees;
 • Aansluiten op de actuele MRA Agenda;
 • Werven en acquireren van (nieuwe) deelnemende organisaties;
 • Managen van werving- en selectieproces trainees;
 • Dagelijkse (functionele) aansturing van het programmateam;
 • Als budgethouder verantwoordelijk voor de financiële stromen; 
 • Adviseren aan het opdrachtgevende orgaan (het Algemeen Bestuur), bestaande uit provincie- en gemeentesecretarissen en directeuren van de aangesloten organisaties;
 • Anticiperen en inspelen op trends en ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden, zoals leren, economie en regionalisering, die van invloed kunnen zijn op het traineeship.

Hier ga je aan de slag

Wij willen een goede werkgever zijn, die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s. Al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze regio. Het traineeship MRA staat voor diversiteit en inclusie. Wij streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van de Metropoolregio Amsterdam. Dus wie je ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

Als programmamanager werk je in opdracht van het bestuur van het Traineeship Metropoolregio Amsterdam. De MRA is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 30 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. Elke gemeente en deelregio brengt kwaliteiten in die het totaal versterken. De kracht van de MRA is de diversiteit, zowel economisch als stedelijk en landschappelijk.

Per pool werk je samen met (maximaal acht) partnerorganisaties in de regio, die je in overleg met het bestuur acquireert en samenstelt. Je bent de drijvende kracht in dit samenwerkingsverband, je zit overleggen met de werkgroepleden voor, geeft leiding en zorgt voor draagvlak en betrokkenheid.

De gemeente Amsterdam faciliteert het Traineeship MRA. Je bent daarmee ook onderdeel van het Team Traineeprogrammering. Dit team valt onder verantwoordelijkheid van de directie Personeel en Organisatieadvies, afdeling Carrièrecentrum waar momenteel ongeveer 150 mensen werkzaam zijn. Het Team Traineeprogrammering bestaat uit ongeveer 30 medewerkers die zich op dagelijkse basis bezighouden met het opzetten en uitvoeren van verschillende traineeshipprogramma’s en het begeleiden van trainees.

Dit breng je mee

Al onze collega’s verschillen. In functie, leeftijd, afkomst, karakter, dromen en hobby’s. Daar zijn we trots op, want al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze regio. Voor deze functie zien we ook graag:

 • Je hebt een hbo/wo werk- en denkniveau.
 • Je hebt relevante werkervaring in leren en ontwikkelen, in werken met de doelgroep.
 • Je hebt relevante ervaring in leidinggeven en met openbaar bestuur en werken binnen de MRA of vergelijkbaar samenwerkingsverband.
 • Je bent op de hoogte van de regionale ontwikkelingen en de MRA Agenda en kunt deze  vertalen naar een passend leerprogramma en strategische keuzes voor het traineeship.
 • Je bent een verbinder en strateeg met helikopterview en een ‘hands on-mentaliteit’; je bent sterk in het plannen en organiseren in dit brede en complexe werkveld.
 • Je bent een ondernemende netwerker; netwerken zit dus in je DNA.
 • Je hebt affiniteit met en kennis van de doelgroep (hbo/wo studenten/afgestudeerden); je weet hen te inspireren, aan te spreken en weet hoe zij leren.
 • Je hebt passie voor leren en ontwikkelen en volgt de laatste ontwikkelingen op dit vakgebied.
 • Je komt tot professionele afwegingen en adviezen, ook bij verschillende belangen waarbij je creatief oplossingsgericht werkt zonder het hogere doel uit het oog te verliezen.

Competenties

 • Visie: je hebt het vermogen zaken in een breder kader te zetten; je kunt conceptueel en beleidsmatig denken met daarbij de lange termijn voor ogen.
 • Samenwerken: je levert een constructieve bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, in het bijzonder aan de sfeer en de relaties binnen de groep of het team.
 • Lef: je bezit de eigenschap dat je iets durft en de moed hebt te kijken naar jezelf en anderen; om uit te dagen, te bevragen en in actie te komen.
 • Leervermogen: je neemt nieuwe informatie vlot en gemakkelijk op en past deze in de praktijk toe.
 • Resultaatgericht: je neemt concrete doelen als uitgangspunt voor het eigen gedrag en je houdt hieraan vast totdat het doel bereikt is.
 • Omgevingssensitiviteit: je laat blijken goed geïnformeerd te zijn over vakinhoudelijke, organisatorische, maatschappelijke, politieke ontwikkelingen of andere omgevingsfactoren en weet deze effectief te benutten voor de eigen functie of organisatie.
 • Stressbestendig: je kunt werken onder tijdsdruk en kunt schakelen tussen politieke, ambtelijke en regionale belangen.

Dit bieden we jou

Als Programmamanager Traineeship Metropoolregio Amsterdam kom je ons 36 uur per week versterken en kun je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris van € 5.008,- tot € 6.777,- (schaal 12) op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt.
 • Een aanstelling van één jaar op basis van detachering. In de loop van het jaar zal worden onderzocht en bepaald om de aanstelling te verlengen, dan wel om te zetten naar een vast dienstverband.
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Ons interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt verschillende opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk waardoor je jezelf kan blijven uitdagen.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw of extra verlofdagen.
 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.
 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand voor het aantal dagen dat je op kantoor werkt en/of een thuiswerkvergoeding van € 3,- netto per werkdag dat je thuis werkt.
 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.

Nieuwsgierig naar al onze arbeidsvoorwaarden? Bekijk de Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam (PGA).

Informatie

Neem voor meer informatie over de functie of procedure contact op met:
Roos Goedhart, programmamanager TMRA, e-mail: r.goedhart@amsterdam.nl en telefonisch (einde dag): 06- 19 29 67 82.

Solliciteren

Spreekt deze vacature je aan? Je kunt reageren tot uiterlijk 24 maart via e-mail gericht aan Laurens Bekkers: l.bekkers@amsterdam.nl onder vermelding van ‘reactie vacature programmamanager TMRA’.

Wij ontvangen graag je cv en motivatiebrief, waarin je in maximaal 1 A4 pagina toelicht waarom jouw werkervaring en competenties aansluiten bij deze functie. Let op: Je motivatie wordt meegewogen tijdens de selectieprocedure en is dus een belangrijk onderdeel van je sollicitatie.

 • Deze vacature staat gelijktijdig intern en extern uit.
 • De selectieprocedure start meteen na de sluitingstermijn en bestaat uit 2 selectierondes, bestaande uit 2 gesprekken. Sluiten je cv en motivatie aan op de functie-eisen, dan nodigen we je graag uit voor een sollicitatiegesprek.
 • De gesprekken vinden fysiek plaats. Het eerste gesprek wordt gepland op 27 of 28 maart. Het tweede gesprek vindt plaats op 2 en 3 april op onze kantoorlocatie aan de locatie te Amsterdam.
 • Van elke collega die ons komt versterken vragen wij een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Ongevraagde acquisitie door bemiddelingsbureaus stellen we niet op prijs en kan leiden tot uitsluiting bij onze andere wervingsacties. Ook het ongevraagd sturen van cv’s door bureaus aan onze medewerkers zien we als acquisitie. Deze cv’s nemen wij niet in behandeling.