Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Unieke proef: treintje van slimme auto’s remt zélf voor rood verkeerslicht

08-10-2021 Nieuws #mobiliteit#smart mobility

Op de provinciale wegen rond Schiphol heeft afgelopen zomer een unieke proef plaatsgevonden. Voor het eerst gebruikte een treintje auto’s informatie uit slimme verkeerslichten om zelf hun snelheid aan te passen.

Met de proef onderzoekt de provincie Noord-Holland de effecten van technologische ontwikkelingen op de wegen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor slim, schoon en veilig reizen.

Uniek

‘Uniek aan deze proef is dat niet de bestuurder van de voorste auto reageert op het verkeerslicht, maar dat de auto’s zélf hun snelheid aanpassen’, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof. ‘Deze test bewijst dat de automatisering van auto’s weer een stapje verder is, maar het duurt nog wel even voor alle verkeerslichten slim zijn en deze rijhulpsystemen in gewone auto’s komen.’

De auto’s die het treintje vormen, staan draadloos met elkaar in verbinding en communiceren niet alleen met elkaar, maar ook met de verkeerslichten. Elke auto in het treintje ‘weet’ zo wanneer de auto’s ervoor afremmen of gas geven. Met een speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan mensen zelf kunnen.

Razendsnelle ontwikkeling

In 2018 en 2019 onderzocht de provincie de effecten hiervan al eens op de provinciale wegen. De proef van deze zomer laat zien dat de techniek zich razendsnel ontwikkelt en auto’s nu zonder menselijke inmenging hun snelheid kunnen aanpassen en kunnen afremmen voor rood licht.

De proef is uitgevoerd met TNO en is onderdeel van het project TKI NL Smart Mobility. Dit is een landelijk samenwerkingsproject van overheden, marktpartijen en kennisinstituut TNO. De eerste proef vond plaats in Noord-Holland. Ook in Noord-Brabant worden de komende tijd praktijkproeven uitgevoerd.