Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Recordaantal gasten voor hotels en campings in 2023

27-02-2024 Nieuws #economie#toerisme

Hotels, campings en bungalowparken in Nederland trokken nog nooit zoveel gasten als in 2023. In totaal verbleven vorig jaar 49,7 miljoen gasten in logiesaccommodaties: 8,1 procent meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal buitenlandse gasten nam toe, met bijna een kwart naar 20,4 miljoen. Daarmee is het aantal buitenlandse gasten terug op het niveau van vóór de coronapandemie. De meeste gasten verbleven in de provincie Noord-Holland, vooral in Amsterdam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Van alle hotelaccommodaties ontvingen hotels in 2023 de meeste gasten: 32,6 miljoen. Dat is 11 procent meer dan in 2022. Kampeerterreinen zagen het aantal gasten toenemen naar 5,2 miljoen en huisjesterreinen naar 10,4 miljoen.

Buitenlandse gasten

Het aandeel buitenlandse gasten is ook het hoogst bij de hotels: 46 procent van alle gasten woont in het buitenland. Bij campings en bungalowparken is dat ongeveer een derde. Het aantal buitenlandse gasten dat in hotels verbleef, steeg ten opzichte van 2022 met ruim 24 procent tot 2,9 miljoen. De buitenlandse gasten komen het meest uit Duitsland (7,2 miljoen), België (2,5 miljoen), Noord- en Zuid-Amerika (2,1 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (2 miljoen).

Meeste gasten verblijven in Noord-Holland

De meeste gasten verblijven in de provincie Noord-Holland, waar het aantal verblijvende toeristen in 2023 toenam met 17 procent. Ook in Overijssel en Zuid-Holland nam het aantal gasten met meer dan 10 procent toe. Flevoland noteerde een stijging van 1 procent.

Amsterdam belangrijkste trekpleister

Amsterdam blijft de belangrijkste toeristische trekpleister, stelt het CBS vast. De hoofdstad zag het aantal verblijvende gasten in 2023 met 21 procent toenemen naar 9 miljoen. Het aantal buitenlandse gasten in de Amsterdamse accommodaties steeg met 26 procent en het aantal gasten uit Nederland nam met 8 procent toe. Buitenlandse gasten in Amsterdam kwamen vooral uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland.