Purmerend maakt eerste woningen in particulier bezit gasvrij

18-10-2019 Nieuws #duurzaamheid

In Purmerend is het eerste blok woningen aardgasvrij gemaakt. De eerste aardgasvrije woning is er één in een wijkje van 95, waarvan er 89 woningen definitief van het aardgas afgaan. De bewoners stappen over op het warmtenet van de Stadsverwarming Purmerend.

Aardgasvrije woningen zijn op zich geen noviteit. In dit geval gaat het om bestaande woningen in particulier bezit, waarvan de eigenaar-bewoner zelf het besluit genomen heeft om afscheid te nemen van aardgas.

Bord ‘Gasvrij Purmerend’

Directeur-generaal Chris Kuijpers van het ministerie van BZK bezocht een van de eerste gasvrije woningen. Na afloop bevestigde hij het bord ‘Gasvrij Purmerend’ buiten op de voorruit. Alle aardgasvrije woningen in dezelfde straat ontvingen eenzelfde bord. In één oogopslag is duidelijk welke woningen nu van het aardgas af zijn.

Proeftuin Aardgasvrije Wijken

Vorig jaar oktober was Purmerend één van de 27 gemeentes die in het kader van het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken (PAW) een bijdrage van het Rijk ontving om bewoners te steunen in het aardgasvrij maken van hun woning. De wijk Overwhere is binnen de proeftuinen één van de meest vergevorderde.

Bewonersgerichte aanpak

De woningen worden aardgasvrij middels een wijkgerichte aanpak. Daarbij heeft de gemeente het zwaartepunt gelegd bij het betrekken van bewoners. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze hun woning verwarmen en bepalen dus ook zelf of zij mee willen in de transitie naar aardgasvrij. In het eerste deel van de proeftuin, 95 woningen groot, gaat nu 94% van de bewoners mee in de energietransitie.

Wethouder Paul van Meekeren is trots op het bereikte resultaat: “Het is nooit ons doel geweest om als eerste gemeente woningen te kunnen overzetten, maar toch is het leuk dat ons dat gelukt is. Ik ben nu vooral blij dat alles zonder problemen is verlopen. Het is een bewijs dat een goede samenwerking tussen de gemeente en alle partijen, zoals de netbeheerder, Stadsverwarming Purmerend en de bewoners zelf, een voorwaarde is voor succes.”

Congres

Op 9 oktober bleef het niet bij de officiële handeling, het ministerie verbond een bestuurlijke conferentie aan deze mijlpaal voor de wethouders van de overige proeftuinen. De bestuurders bespraken gezamenlijk wat knelpunten zijn bij de uitvoering van de proeftuinen en op welke manieren zij elkaar kunnen versterken in het oplossen van onverwachte tegenslagen.