Position paper: MRA en Noordzeekanaalgebied worden internationaal knooppunt in waterstofnetwerk

06-10-2021 Nieuws #duurzaamheid#economie

Het Noordzeekanaalgebied en de Metropoolregio Amsterdam moeten de komende decennia uitgroeien tot een internationaal knooppunt in het waterstofnetwerk. De Amsterdamse wethouder Victor Everhardt, tevens voorzitter van het MRA-platform Economie, lanceerde op 6 oktober tijdens het World Hydrogen Congress het position paper ‘Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG’. Hij deed dat in het bijzijn van een groot internationaal gezelschap koplopers op het gebied van de waterstofeconomie.

Het position paper is een samenwerking van Port of Amsterdam, Schiphol, Tata Steel, Gasunie, Nobian, Vattenfall, Alliander, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, Zaanstad Maakstad, ORAM en Projectbureau NZKG. Zij hebben zich verenigd om de transitie naar waterstof te versnellen.

Uitstekende uitgangspositie

De unieke kenmerken van de regio Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied geven waterstof een uitstekende uitgangspositie voor het realiseren van nieuwe, duurzame en unieke waardeketens voor Nederland, zoals CO2 -vrij staal en schone brandstoffen voor zee-en luchtvaart.

Met de Port of Amsterdam, een van de grootste de brandstoffenhavens ter wereld, met toonaangevende industrie in het Noordzeekanaalgebied, Schiphol, de Noordzee en de connectie met het achterland, de omvangrijke gas- en brandstofinfrastructuur in de regio en de aanwezigheid van de top van de mondiale wetenschap op het gebied van waterstof zijn de ideale ingrediënten aanwezig voor de transitie naar waterstof.

Waterstof essentieel

De Metropoolregio Amsterdam, met het Noordzeekanaalgebied binnen de grenzen, kan de klimaatdoelen alleen halen door vol in te zetten op waterstofontwikkelingen. Waterstof is essentieel voor het voortbestaan van de lucht- en zeehavens en industrie. Door samen te werken in deze Hydrogen Hub wordt een belangrijke stap gezet naar de toekomst zonder fossiele brandstof en met een sterke, energieneutrale industrie en economie.

Download hier het position paper Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG.