Ouder-Amstel ziet ruimte voor 4.500 woningen in De Nieuwe Kern

30-01-2020 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

De gemeente Ouder-Amstel heeft de plannen bekendgemaakt voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk in het gebied ‘De Nieuwe Kern’. Tussen het Amsterdamse station Duivendrecht en de snelweg A2 is ruimte voor 4.500 woningen rond een groot stadspark, 250.000 vierkante meter voor bedrijven, en voor horeca, kantoren en uitbreiding van sportcomplex De Toekomst van Ajax. Dit blijkt uit de concept-structuurvisie die de gemeente heeft gepresenteerd.

De gemeente telt momenteel bijna 14.000 inwoners en ziet het aantal inwoners met deze plannen mogelijk verdubbelen. De bouw van 4.500 woningen levert een belangrijke bijdrage aan de woningbehoefte in de Metropoolregio Amsterdam.

Volkstuinen

De concept-structuurvisie geeft ook duidelijkheid voor de eigenaren van volkstuinen in het gebied. In de eerste plannen voor De Nieuwe Kern was voorzien dat het grootste deel van de volkstuinen plaats zou moeten maken voor woningbouw. In de nieuwe plannen kan twee derde van de volkstuinen op de huidige plek blijven.

Planning

De komende drie maanden kunnen de gebruikers van het gebied, omwonenden en andere belanghebbenden hun wensen, zorgen en ideeën kenbaar maken bij de gemeente. De uitkomsten van het participatietraject worden eind april bekend gemaakt. Als de besluitvorming door de gemeenteraad volgens planning verloopt, kan in 2022 worden begonnen met de eerste werkzaamheden. De eerste bewoners kunnen dan naar verwachting in 2024 hun intrek nemen in ‘De Nieuwe Kern’.