Onderzoekers: gunstige positie voor regio Amsterdam om sterker uit de coronacrisis te komen

20-11-2020 Nieuws #economie

De regio Amsterdam heeft door het gunstige klimaat voor economische ontwikkeling een grotere kans om sterker uit de coronacrisis te komen dan andere regio’s in Nederland. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en organisatieadviesbureau Birch. De regio scoort net als Eindhoven, Leiden en Groningen hoog op de zogenoemde Entrepreneurial Ecosystem Index (EE Index). De beste plek voor ondernemerschap is Delft, dat de koppositie van de index inneemt.

Regio’s die hoog scoren op de EE Index maken economische wendbaarheid mogelijk, lichten de onderzoekers toe. Dat betekent dat ze een gunstig klimaat hebben voor economische bedrijvigheid, groei en ontwikkeling. Regio’s met een sterk ecosysteem voor ondernemerschap kwamen een aantal jaar geleden al sterker uit de financiële crisis, constateren de onderzoekers.

Universiteiten zorgen voor toppositie

De regio’s in de top vijf hebben met elkaar gemeen dat ze universiteiten huisvesten. En dat is niet toevallig: daar worden innovatieprojecten geleid en netwerken aangejaagd. Dat zijn twee belangrijke ingrediënten voor een weerbare economie. Ook zorgen universiteiten voor hoogopgeleid talent in de regio.

Index geeft inzicht

De EE Index is bedoeld om beleidsmakers te inspireren. Door gericht te investeren in elementen van het ecosysteem kunnen regio’s sterker uit de coronacrisis komen. Het gaat daarbij om factoren als bereikbaarheid, opleidingsniveau, kennisontwikkeling, de toegankelijkheid van diensten en de vraag uit de markt. Met de index kan een regio zien waar zij staat en welke elementen kunnen worden beïnvloed om economisch wendbaarder te worden.

De Universiteit Utrecht en Birch ontwikkelden de eerste EE Index in 2018. Dit jaar maakt de index deel uit van het onderzoek Economische Veerkracht van Regio’s (EVER).