Noord-Holland wint Circular Award voor project circulair houtgebruik

06-02-2020 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid

De provincie Noord-Holland is de winnaar van de Circular Award Public 2020. De prijs werd toegekend voor het project ‘Circulaire Houtketens’.

Samen met Dr2 New Economy ontdekte de provincie dat de economische kansen én de milieu-impact voor het (her)gebruik van hout enorm zijn. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is ongeveer 300.000 ton gebruikt hout per jaar beschikbaar, dat nu nog voor een groot deel wordt verbrand.

Balken uit busremise hergebruikt

Om te kijken hoe hout opnieuw en duurzaam kan worden gebruikt, zijn de provincie en Dr2 New Economy gestart met een aantal pilots waarin lokaal en gebruikt hout wordt toegepast in de bouw. Zo zijn 1.200 balken uit de busremise in Zaandam gesloopt en hergebruikt voor een nieuwe toepassing in de bouw. Ook worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

Snoeihout in de bouw

In een tweede pilot wordt gekeken hoe resthout zoals snoei-, tak- en stamhout uit plantsoenen en parken in de bouw kan worden hergebruikt. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van balken, planken of plaatmateriaal. Bij productie en verwerking is de CO2-uitstoot veel lager dan die van staal of beton. In het hout is juist veel CO2 bewaard, waarmee de woningen zorgen voor langdurige CO2-opslag.

Lovende woorden van de jury

De jury roemt dit project als een mooi voorbeeld van Holland als houtland. Juryvoorzitter Louise Vet: ‘Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in bijvoorbeeld de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient.’

Circular Awards

De Circular Awards worden georganiseerd door het Versnellingshuis Nederland Circulair en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Andere genomineerden voor de Circular Award Public 2020 waren de provincie Friesland met circulair asfalt op de N381 en de Amsterdam Economic Board met het programma Circulaire Economie.