Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

MRA in top vijf meest concurrerende regio’s EU

07-04-2023 Nieuws #economie

In de top tien van meest concurrerende regio’s van Europa staan maar liefst vijf Nederlandse regio’s. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) staat op de vijfde plaats. Dat blijkt uit de Regional Competitiveness Index 2023, een indicator voor het regionale concurrentievermogen die wordt gepubliceerd door de Europese Commissie. De Nederlandse regio’s scoren onder meer goed op het gebied van onderwijs, innovatie en infrastructuur.

De index is in 2010 voor het eerst gepubliceerd en dat gebeurt sindsdien om de drie jaar. Met dit instrument kunnen de EU-regio’s hun ontwikkeling van jaar tot jaar monitoren in vergelijking met andere regio’s. De index geeft op basis van 68 indicatoren een beeld van het concurrentievermogen van de regio.

Utrecht op eerste plaats

De meest concurrerende regio’s in de Europese Unie zijn Utrecht, Zuid-Holland en de regio Île de France rond de Franse hoofdstad Parijs. Noord-Brabant staat op de vierde plaats. De rest van de top tien bestaat uit regio’s in Zweden, Denemarken en België.

Hoofdstedelijke regio’s

In alle lidstaten van de Europese Unie zijn de hoofdstedelijke regio’s de meest concurrerende regio’s, behalve in Duitsland, Italië en Nederland. In meer concurrerende landen is de kloof tussen de hoofdstedelijke regio en de andere regio’s doorgaans kleiner.