Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

MRA-E rondt aanbesteding af: tot 35.000 publieke laadpunten erbij in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht in vier jaar tijd

12-03-2024 Nieuws #energietransitie#mobiliteit#ruimte

De komende vier jaar komen er tot 35.000 laadpunten voor elektrische auto’s bij in de publieke ruimte van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. MRA-Elektrisch heeft hiervoor een aanbesteding afgerond namens 74 gemeenten. De laadpalen worden geplaatst, beheerd en geëxploiteerd door Shell ubitricity, Vattenfall InCharge en TotalEnergies. De eerste palen kunnen al in de loop van dit jaar op straat staan.

De verwachting is dat het aantal elektrische auto’s de komende jaren blijft toenemen. ‘Met deze gezamenlijke aanbesteding zijn wij op die groei voorbereid’, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof. Het plaatsen van de laadpalen gebeurt op verzoek van elektrische rijders. Ook als uit data blijkt dat een laadpaal drukbezet is, worden in de omgeving extra laadpalen geplaatst.

Passend in straatbeeld

De drie winnaars van de concessie hebben zich onder meer weten te onderscheiden door hun ideeën voor de functionaliteit en het ontwerp van de laadpaal. Het gaat om laadpalen die minder plek innemen en goed in het straatbeeld passen. Gemeenten hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een specifieke kleur.

Netbewust laden

Dankzij ‘netbewust’ laden wordt rekening gehouden met de netcongestie: slim laden is de standaard. Dat betekent dat vooral wordt geladen als het rustiger is op het elektriciteitsnet, op momenten waarop veel zonne- of windenergie wordt opgewekt en als de stroomprijs laag is. De exploitanten laten de e-rijder hiervan meeprofiteren via variabele laadtarieven.

Over MRA-E

MRA-Elektrisch (MRA-E) is een samenwerkingsverband van overheden dat in 2012 is gestart met de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam. Inmiddels is MRA-E ook actief in de provincie Utrecht: in totaal in zo’n tachtig gemeenten in de regio Noordwest. MRA-E stimuleert het elektrisch rijden om de beleidsdoelen te realiseren rond luchtkwaliteit en klimaat. Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland is trekker en bestuurlijk opdrachtgever van MRA-E.