Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Minder milieu-impact bibliotheken dankzij Groene Menukaart

15-06-2023 Nieuws #duurzaamheid#economie#ruimte

Een bibliotheekgebouw is de huiskamer van de stad, het dorp of de buurt. Het is daarom belangrijk dat dit een aangename plek is. Om bibliotheekgebouwen comfortabel, betaalbaar en toekomstbestendig te maken, is verduurzaming een must. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos, blijkt uit de nieuwe Groene Menukaart voor Bibliotheken. Op donderdag 15 juni is deze menukaart feestelijk gelanceerd door de provincie Noord-Holland, Metropoolregio Amsterdam, Probiblio en De Groene Grachten.

De Groene Menukaart bestond al voor allerlei soorten panden, van woonhuis tot kerk en van fort tot museum. Met trots is nu het nieuwste pandtype geïntroduceerd: bibliotheken. Door te focussen op de specifieke aspecten van panden waarin bibliotheken zich bevinden, wordt het voor bibliotheken een stuk gemakkelijker om erachter te komen welke duurzame maatregelen kunnen worden getroffen om kosten te besparen en het gebouw toekomstbestendig te maken. Ook delen verschillende bibliotheken hun ervaringen met verduurzamen en geven ze tips. De Groene Menukaart voor Bibliotheken is dan ook hét startpunt voor het verduurzamen van bibliotheekpanden.

Lancering

De lancering van de nieuwste Groene Menukaart werd afgetrapt door Roxane van Acker, directeur van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Daarna volgde een workshop van circulair adviesbureau PHI Factory, waarin de deelnemers informatie kregen over duurzaam omgaan met gebouwen. Duurzame bedrijfsvoering zorgt ervoor dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden en de afvalstromen worden geminimaliseerd. Bibliotheek Zuid-Kennemerland is hier al druk mee bezig, zo was te zien tijdens een rondleiding.

Daarna was het feestelijke lanceringsmoment. Suze Gehem van De Groene Grachten ging in gesprek met Roxane van Acker, wethouder Diana van Loenen  van de gemeente Haarlem en Jasper Pronk, projectleider van de gemeente Haarlem, in gesprek over de duurzame kansen en uitdagingen voor bibliotheken.

Platform voor bibliotheken

De duurzame maatregelen op de nieuwste Groene Menukaart zijn mede gebaseerd op de ervaringen van diverse bibliotheken, duurzaamheidsrapporten (BREEAM, Green Key), energieadviezen en de duurzame kennisdatabase van De Groene Grachten. De meewerkende bibliotheken delen hun tips en ervaringen onder meer bij de maatregelen en onder ‘inspiratie’. Zo is het echt een platform voor en door bibliotheken.

De Groene Menukaart voor bibliotheken is een samenwerking van de Metropoolregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Probiblio en De Groene Grachten.