Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Metropoolregio Amsterdam partner van jubileumjaar Amsterdam 750

29-05-2024 Nieuws

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Dat viert de gemeente groots, een jaar lang: van 27 oktober 2024 tot en met het echte jubileum, een jaar later. Het verleden en het heden van Amsterdam zijn nauw verbonden met de regio en dat geldt ook voor de toekomst. Het jubileum wordt dan ook niet alleen een feest van Amsterdam, maar van alle inwoners van de regio. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich als maatschappelijk partner verbonden aan Amsterdam 750.

Eerder werd al bekend dat de Rabobank, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het GVB zich als maatschappelijk partner hebben verbonden aan het jubileumjaar. Omroep AT5 is mediapartner van Amsterdam 750.

Veel onderlinge relaties

De MRA is het samenwerkingsverband van 30 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam. De regio wordt op uiteenlopende manieren onderdeel van de verjaardag van de hoofdstad en draagt op verschillende wijzen bij aan de festiviteiten. Het jubileumjaar richt zich op een brede groep mensen, organisaties en bedrijven die zich op welke manier dan ook verbonden voelen met Amsterdam. Veel voormalige Amsterdammers wonen in één van de MRA-gemeenten en huidige inwoners van Amsterdam weten de regio goed te vinden voor bijvoorbeeld recreatiemogelijkheden en familiebezoeken. Andersom werken veel inwoners van de MRA in Amsterdam, volgen zij er onderwijs en komen zij er als bezoeker van de vele voorzieningen van de hoofdstad.

Alle MRA-deelnemers verhouden zich tot Amsterdam en omgekeerd. De verjaardag van Amsterdam en het jubileumjaar geven de overheden in de MRA de gelegenheid om hun goede verstandhouding en samenwerking te laten zien aan een breed publiek en op verschillende niveaus. Door maatschappelijk partner te zijn van Amsterdam 750 wordt de MRA-samenwerking zichtbaar gedurende het gehele jubileumjaar. Het gaat daarbij om uitingen op lokale, regionale en landelijke schaal.

In 2024 en 2025 vieren ook andere MRA-deelnemers jubilea. Zo bestaat de gemeente Hilversum dit jaar 600 jaar en viert Zaanstad het 50-jarig bestaan. Amsterdam 750 zoekt ook de verbinding met deze jubilea.

Festiviteiten in de regio

Aan de programmering van het jubileumjaar wordt nog volop gewerkt. Duidelijk is wel dat het jaar drie grote hoogtepunten kent: het openingsconcert in de Ziggo Dome op 27 oktober 2024, het midzomerfestival op de ringweg A10 op 21 juni 2025 en de verjaardag op 27 oktober 2025. Daarnaast zijn er jubileumedities van SAIL, Kwaku en de Marathon van Amsterdam, die allemaal 50 jaar bestaan.

In het jubileumjaar zijn nu al ongeveer 200 projecten bekend die plaatsvinden in Amsterdam en de regio. In het verhalenproject worden 750 oude en nieuwe verhalen verteld, met onder meer verhalen uit de regio. Aan het straatvoetbaltoernooi wordt ook deelgenomen door gemeenten uit de MRA. En de musical Onze Jordaan begint in Amsterdam en wordt daarna vooral in de regio opgevoerd. In verschillende MRA-gemeenten zijn aanspreekpunten aangewezen om de verbinding te zoeken met de festiviteiten.