Just Transition Fund van start, ook in MRA

24-02-2023 Nieuws #duurzaamheid#economie#energietransitie

Deze week gaf minister van Economische Zaken en Klimaat Mickey Adriaansens in aanwezigheid van MRA-bestuurder Jeroen Verwoort het startsein voor het Just Transition Fund (JTF). Het JTF geeft de industrieregio die de MRA ook is extra financiële mogelijkheden om richting een fossielvrije en duurzame toekomst te gaan.

De gelden (€ 58,5 miljoen vanuit de Europese Unie) worden ingezet voor innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt in de deelregio IJmond. Het JTF draagt bij aan de overgang naar een klimaatneutraal Europa. Het hoofddoel van het JTF is regio’s die sterk afhankelijk zijn van inkomsten en werkgelegenheid uit fossiele brandstoffen op een rechtvaardige en gelijkwaardige manier in staat te stellen een energietransitie in te gaan. Een transitie die rekening houdt met de sociale en economische aspecten en de milieueffecten. Zie ook: JTF-ijmond – Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)

MRA de eerste groene industriezone van de wereld

De ambities van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) op het gebied van duurzame industrie en energie zijn groot. De MRA wil de eerste groene industriezone van de wereld worden. Met de nu voor de regio beschikbare miljoenen uit het Just Transition Fund kunnen deze ambities meer invulling krijgen.