Inzichten over internationals in de MRA  

23-03-2023 Nieuws #economie

De MRA is en blijft in trek voor internationals. Deze infographic toont dat er meer dan 300.000 internationals in de MRA wonen. Dit zijn voor het grootste deel kennismigranten gevolgd door arbeidsmigranten, inkomensafhankelijke partners, vluchtelingen en studenten. De meeste kennismigranten komen met partner, die in veel gevallen in het land van herkomst een baan opgaven en graag aan het werk willen.

Job Orientation Programme voor onbenut arbeidspotentieel

Met het Job Orientation Programme streeft IN Amsterdam, actief voor de hele MRA, deze groep onbenut arbeidspotentieel (partners en andere internationals in de MRA) te steunen bij het vinden van werk en hen toe te leiden naar tekortsectoren, waarbij tot nu toe de nadruk op de zorgsector ligt. 

Carrière switch naar de zorg

Internationals met goede kennis van Nederlands kunnen deelnemen aan het reguliere Oriëntatieprogramma Zorg en Welzijn van Transferpunt Zorg en Welzijn. Deelnemers krijgen gedurende 10 weken een introductie in de zorgsector en maken kennis met werkgevers. Een van de internationale deelnemers is Robert Dunsmore (37 jaar, uit Chili):

“Ik ben 8 jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Chili om hier een MBA programma te doen. Ik wilde heel graag een carrière switch maken naar de zorg. Met dit programma heb ik in korte tijd de Nederlandse zorgsector leren kennen en heb mij kunnen oriënteren hoe het is om daarin te werken. Ik ben super enthousiast over dit programma en heb besloten een HBO-V opleiding te gaan doen om hier als verpleegkundige te kunnen gaan werken” .

Robert Dunsmore

Voor  meer informatie over het Oriëntatieprogramma (toegankelijk voor zij-instromers en mensen met zorg achtergrond incl. internationals met goede kennis Nederlands) zie zorg en welzijn – Wat houdt het oriëntatieprogramma precies in?