Internationale handel van blijvend belang voor MRA

15-12-2022 Nieuws #economie

Ook in 2023 houdt de MRA veel aandacht voor internationalisering. Voor een kleine open economie als die van de Metropoolregio Amsterdam is internationale handel van groot belang. Het is cruciaal voor het economische welzijn van de regio. Het team van Amsterdam In Business met Amsterdam Trade and Innovate en IN Amsterdam is ook in 2023 actief voor ondernemers en internationals in de hele MRA.

Bart Klaassen, Trade Developer voor de MRA

Service voor bedrijven in de MRA met internationale ambities

Bart Klaassen werkt in het team van Amsterdam Trade & Innovate als Trade Developer voor de MRA en richt zich in 2023 samen met zijn collega’s op drie belangrijke uitdagingen; de voedseltransitie, duurzame bouw & gebiedsontwikkeling en slimme en groene mobiliteit. Bart: “Vanuit Amsterdam Trade and Innovate zijn in 2022 ruim 30 activiteiten (events, beurzen, missies en stakeholdersmeetings) voor bedrijven in de MRA met internationale ambities georganiseerd en 80 zogenaamde Trade Relations gesprekken gevoerd. Om verandering in steden te realiseren op de belangrijke uitdagingen, zijn oplossingen, innovatiekracht en ondernemerschap van bedrijven cruciaal. Daarom ondersteunen wij ook in 2023 MKB bedrijven uit de MRA in hun groei, specifiek met hun internationale handelsambities. Wij zien dat internationale handel in ons bedrijvennetwerk voor meer diversiteit in producten zorgt, schaalvoordelen oplevert , en leidt tot productievere en innovatieve bedrijven. Neem vooral contact met mij op als in uw gemeentes MKB-bedrijven zitten met internationale ambities, ik help hen graag verder”.

One-stop-shop service voor internationale organisaties en bedrijven

Ook IN Amsterdam (International Newcomers Amsterdam) continueert haar activiteiten voor de MRA in 2023. In 2023 verzorgen zij opnieuw de one-stop-shop service voor internationale organisaties en bedrijven in de MRA en regelen de formaliteiten voor hun internationale (kennis) werkers. Daarnaast levert IN een bijdrage aan het vestigingsklimaat voor internationaal talent. Zij zetten activiteiten op gericht op behoud en verbinding van talent met de regio. Voor het behoud van talent blijkt het belangrijk te zijn dat ook meegekomen (vaak hoog opgeleide) partners werk vinden. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt komt deze groep, naast de al aanwezige partners, in beeld als onbenut arbeidspotentieel. IN Amsterdam organiseert voor hen speciale programma’s.