Internationale basisschool geopend in Amstelveen

27-01-2020 Nieuws #economie

Het internationale onderwijsaanbod in de Metropoolregio Amsterdam is uitgebreid met een basisschool in Amstelveen. De Amstelveense wethouder Frank Berkhout opende op 8 januari samen met leerlingen officieel de Amstelland International School (AIS). De gemeente spreekt van een primeur: Amstelveen huisvestte al enkele private internationale scholen, maar nog geen internationale basisschool met een lagere ouderbijdrage.

De AIS is afgelopen najaar gestart met ruim dertig leerlingen, verdeeld over drie groepen. Elke week ontvangt de school nieuwe aanmeldingen. De school is gehuisvest in hetzelfde gebouw als het centrale informatieloket voor internationals.

Grote behoefte aan internationaal onderwijs

De school voorziet in een grote behoefte aan internationaal onderwijs, licht wethouder Berkhout toe. ‘Daarom is het cruciaal dat deze school is geopend. De school biedt kinderen van internationals die tijdelijk in Amstelveen wonen betaalbaar internationaal onderwijs. Tegelijkertijd geeft het leerkrachten in ons reguliere basisonderwijs meer ruimte. Veel van deze kinderen gingen namelijk naar het reguliere basisonderwijs waar ze Nederlands leerden om soms binnen korte tijd naar het buitenland te vertrekken met hun ouders.’

Samenwerking in de MRA

Internationaal onderwijs versterkt het vestigingsklimaat in de gehele Metropoolregio Amsterdam. Het is namelijk een van de belangrijkste randvoorwaarden voor internationaal talent om zich ergens te vestigen. Dit talent is cruciaal om internationale bedrijven aan te trekken en te behouden. In het Deltalan Internationaal Onderwijs MRA is afgesproken dat in MRA-verband wordt gewerkt aan de spreiding, toegankelijkheid en keuzevrijheid in onderwijsaanbod voor internationals, waarbij tegelijk moet worden voorkomen dat er een overaanbod aan internationaal onderwijs wordt gecreëerd.