Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Honderden miljoenen voor innovatiegebouwen op campussen in Amsterdam

19-05-2022 Nieuws #duurzaamheid#economie

De komende tien jaar komt € 300 tot 400 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe ‘Innovation Centers’ voor kennisintensieve bedrijven op wetenschapscampussen in Amsterdam. Het geld wordt geïnvesteerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA), de gemeente Amsterdam, Rabobank Amsterdam en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Door het samenbrengen van onderzoek, onderwijs, talent en ondernemerschap onder één dak door middel van specialistisch ingerichte werkomgevingen zijn deze Innovation Centers optimale locaties voor kennisuitwisseling en co-creatie van wetenschappelijke kennis.

Al ruim dertig jaar investeren de UvA, Rabobank, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gezamenlijk in innovatieve bedrijfsgebouwen op het Amsterdam Science Park. Hiervoor richtten zij in 1989 het vastgoedbedrijf Matrix Innovation Center op. Matrix heeft momenteel zes Innovation Centers op het Amsterdam Science Park waar meer dan honderd wetenschappelijke bedrijven zijn gevestigd. In het najaar wordt het zevende Innovation Center geopend met een focus op duurzame innovatie.

In mei 2022 is de VU toegetreden als nieuwe partner binnen Matrix. De VU wil op de campus Kenniskwartier Zuidas ook een Innovation Center ontwikkelen, speciaal voor start-ups en scale-ups in medische technologie en life sciences.

‘Versterking innovatiekracht van de regio’

De ambitie van de samenwerkingspartners is om in 2032 twaalf Innovation Centers te hebben gebouwd op minimaal vier verschillende wetenschappelijke campussen in Amsterdam. ‘Dat is een enorme impuls in het kennisintensieve ondernemersklimaat in Amsterdam en daarmee een verdere versterking van de innovatiekracht van Amsterdam, de metropoolregio en heel Nederland’, zegt Ivo Sweep, managing director van Matrix.

Het Med Tech startup center op de VU Campus opent medio 2025 zijn deuren.