Halsema: Amsterdam 750 wordt feest van de regio

28-10-2020 Nieuws

De viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 wordt niet alleen een feest van Amsterdammers, maar van alle inwoners van de regio. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dinsdag 27 oktober, op de 745e verjaardag van de stad, bij de presentatie van het programma van het jubileum.

De viering van het feest zal anders zijn dan eerder was bedacht. Het programma komt nu geheel in het teken te staan van het herstel na de coronacrisis. Halsema noemde het jubileum een ‘baken van hoop’, terwijl wordt gewerkt aan het herstel van de huidige crisis.

Geschiedenis

In haar toespraak stond de burgemeester stil bij de rijke en bewogen geschiedenis van Amsterdam. Ook sprak ze over de jonge geschiedenis, waarin ‘Jordanezen ruimere woningen vonden in Purmerend en Almere’.

Belang van de regio

Amsterdam is een stad die zich steeds heeft weten te vernieuwen, zei Halsema. En ook nu is weer een plan nodig voor de toekomst. Ze onderstreepte daarbij het belang van de regio. ‘Als we in de regio, samen met het Rijk, nu de handen ineenslaan en samen de metropool Amsterdam vormgeven, kunnen we de wereld weer verrassen’, zei de burgemeester, die ook voorzitter is van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Een nieuwe kaart

Halsema noemde ‘een nieuwe kaart’ van de stad een van de thema’s van het jubileum. Over deze kaart wil Amsterdam in gesprek met planologen, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Ook wil Amsterdam dat gesprek voeren met de inwoners van de eigen stad en de regio. ‘Van Zaandam tot Uithoorn, van Haarlem tot Lelystad. Want ‘Amsterdam 750’ moet niet alleen maar het feest van Amsterdammers zijn, maar van de inwoners van de regio waarin Amsterdam is ingebed.’

De volledige toespraak van burgemeester Halsema en alle informatie over het programma Amsterdam 750 kunt u vinden op de website amsterdam750.nl.