Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Haarlemmermeer voor 18e keer economisch sterkste gemeente van Nederland

29-12-2023 Nieuws #economie

Haarlemmermeer voert opnieuw de lijst aan van de honderd economische toplocaties die Elsevier Weekblad jaarlijks publiceert. In het onderzoek nemen het magazine en Bureau Louter de lokale economie van Nederland onder de loep. De nieuwste ranglijst is bekendgemaakt op 28 december 2023. De gemeente Haarlemmermeer eindigde voor de achttiende keer sinds het jaar 2000 op de eerste plaats.

Voor de structurele topnotering van Haarlemmermeer, onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), zijn verschillende redenen. Naast een goede bereikbaarheid met fiets, openbaar vervoer, auto en vliegtuig ligt Haarlemmermeer binnen de Randstad op een gunstige afstand van steden als Amsterdam, Leiden en Utrecht. In de gemeente bevinden zich maar liefst 56 bedrijventerreinen en elf kantoorlocaties. Driekwart van de bevolking is middelbaar of hoog opgeleid. Dat maakt Haarlemmermeer tot een goede omgeving voor kennisintensieve bedrijven.

Eerste in vier categorieën

Haarlemmermeer eindigde dit jaar niet alleen boven aan de lijst van honderd economisch sterkste gemeenten, maar voerde in nog drie categorieën de ranglijst aan. Zo is Haarlemmermeer ook de economisch sterkste gemeente van Nederland in de sector Kernstad (een kernstad is centraal gelegen in een verstedelijkt gebied met omvangrijke voorzieningen en werkgelegenheid), de economisch sterkste gemeente in de provincie Noord-Holland en de economisch sterkste hotspot van Nederland in de sector Distributie.

Pioniers

Haarlemmermeer staat van oudsher bekend als een pionierende en innovatieve gemeente. Dat begon met de drooglegging in 1852 en manifesteert zich nu in duurzame werklocaties, zoals Park 20|20 in Hoofddorp. Dit is het eerste bedrijvenpark dat volledig is opgezet en ingericht volgens de cradle-to-cradle-principes. En Schiphol Trade Park is officieel het meest duurzame logistieke bedrijventerrein ter wereld. De ondernemers hebben hier samen een energiehub opgezet, waarmee ze hun stroom slim met elkaar delen. Zo kunnen ze, ondanks de huidige stroomtekorten, toch doorwerken.

Menselijke maat

Wethouder Marja Ruigrok van Haarlemmermeer is in haar nopjes met de toppositie van haar gemeente. ‘Ik ben enorm trots dat we wederom de economisch sterkste gemeente van het land zijn. Dat hebben we vooral te denken aan de 18.000 bedrijven in onze gemeente. Wat Haarlemmermeer zo bijzonder maakt, is dat we groot genoeg zijn om internationale hoofdkantoren aan te trekken, maar dat wel combineren met de menselijke maat. Er zijn korte lijnen tussen bedrijven, gemeente en inwoners. Dat vinden we heel belangrijk.’

Op de foto: wethouder Marja Ruigrok van Haarlemmermeer (foto: Maarten de Kok)