Floriade-paviljoen Amsterdam en Almere: The Voice of Urban Nature

06-09-2021 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#Floriade

De prijsvraag ‘The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade Expo 2022’ is gewonnen door Overtreders-W. Zij zijn daarmee de ontwerpers voor de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor de wereldtuinbouwtentoonstelling die volgend jaar wordt gehouden. Het paviljoen, de tuin en expositie worden als één geïntegreerde ruimtelijke en gelaagde vertelling uitgewerkt in samenwerking met Kossmandejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik. De inzending The Voice of Urban Nature betekent een concrete verdieping van het thema Growing Green Cities van Floriade. 

Almere en Amsterdam willen met de gezamenlijke inzending laten zien hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Op de vraag hoe je steden kunt bouwen mét natuur, als gelijkwaardige partner van de mens, willen zij een eigen ‘stem’ aan de natuur geven: The Voice of Urban Nature.

Eén ruimtelijk gelaagde vertelling

Uitgangspunt voor de Floriade-inzending is een geïntegreerd ontwerp, waarbij paviljoen, tuin en tentoonstelling onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en met elkaar samensmelten tot één ruimtelijke gelaagde vertelling die kan worden ervaren met zo veel mogelijk zintuigen.

De vraag naar een andere relatie met de natuur in de (groene) stad van de toekomst staat centraal. Op inspirerende wijze wordt getoond hoe de twee steden zijn verbonden met en omgeven zijn door de natuur en dat deze omgeving een logische bondgenoot en partner is bij de stedelijke inrichting en bebouwing. De thematiek wordt onder meer uitgewerkt met een film, podcasts en inspirerende voorbeelden over een nieuwe relatie tussen stad en natuur in Amsterdam en Almere.

WeMakethe.City Green

Om het gedachtegoed van The Voice of Urban Nature te verdiepen en met een breed publiek in de regio te delen en het gesprek aan te gaan, zijn Almere en Amsterdam partner in WeMakethe.City Green, het nieuwe platform over de Groene & Duurzame stad van Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) en Avanti (Almere). Aan de hand van onder meer debatavonden en excursies worden jong en oud, inwoner en ondernemer, wetenschapper en ambtenaar, student en leerling, vrijwilliger en professional aangesproken om deel te nemen en ook zelf bij te dragen aan de vergroening van de steden en van onze Metropoolregio Amsterdam.

‘Almere en Amsterdam hebben beide hun naam verbonden aan de Floriade. Een gezamenlijk paviljoen kan dan natuurlijk niet ontbreken’, zegt Jan Hoek, wethouder Floriade in Almere. ‘Heel mooi onderdeel is het gezamenlijke programma van WeMakeThe.City Green. Ruim een jaar lang zijn er lezingen, talkshows, workshops, expedities, exposities en filmvertoningen voor een breed publiek. Dat is waar het uiteindelijk om gaat: mogelijk maken dat mensen elkaar ontmoeten, kennis met elkaar delen en elkaar inspireren. Samen aan de slag met de vraag hoe we grote steden ook in de toekomst leefbaar houden.’

Biobased paviljoen

De ontwerpbureaus werden gevraagd om een inrichtingsplan, bestaande uit een ontwerp voor de buitenruimte en een paviljoen waarin een expositie kan plaatsvinden. Ook is gevraagd om via de bouw van het paviljoen een bijdrage te leveren aan het duurzaam herstel van de regionale economie, waarbij te denken valt aan de selectie van aannemers en materialen. Het plan van Overtreders W is een showcase van wat op dit moment al mogelijk is op het gebied van biobased bouwen met lokale grondstoffen en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals lisdoddekalk en hennepkalk, gemaakt van Amsterdamse lisdodde, Almeerse vezelhennep met kalk van oesters uit Zeeland. Het paviljoen wordt na afloop van de Expo deels in Almere en deels in Amsterdam herplaatst en hergebruikt gedurende een periode van ten minste vijftien jaar.

‘We zijn trots dat het Amsterdam-Almere-paviljoen Floriade gaat verrijken’, zegt Hans Bakker, directeur Floriade Expo 2022. ‘The Voice of Urban Nature laat in de praktijk zien wat we met het thema van de Expo, Growing Green Cities, voor ogen hebben. Het is mooi dat in aanloop naar Floriade het programma van WeMakeThe.City Green nu al aandacht geeft aan groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken.’

Floriade Expo 2022 Amsterdam – Almere

In 2012 heeft Almere het bid gewonnen voor de organisatie van Floriade Expo 2022. Na de edities van Floriade in 1972 en 1982 in de hoofdstad had Amsterdam Floriade graag opnieuw georganiseerd. De twee gemeenten zijn op vele terreinen nauw met elkaar verbonden. In het bijzonder rond het vergroenen van de eigen steden en een ambitieus klimaatprogramma. De gemeente Amsterdam heeft in 2015 kenbaar gemaakt haar naam te willen verbinden aan het internationale evenement: Floriade Expo 2022 Amsterdam – Almere. Dit omdat Amsterdam graag de gemeenschappelijke opgave rond vergroenen van beide steden extra impuls wil geven door de inspiratie van Floriade voor bewoners, bezoekers en bedrijven.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.