Floriade Expo 2022 in Almere officieel geopend door koning Willem-Alexander

14-04-2022 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#economie#ruimte

Koning Willem-Alexander heeft woensdag 13 april de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere geopend. De Nederlandse tuinbouw laat op de Expo, samen met nationale en internationale deelnemers, groene oplossingen zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken. Het thema is dan ook ‘Growing Green Cities’. Samen met Flevolandse kinderen opende de koning de Expo officieel door symbolisch de laatste plantjes te plaatsen in een levende kaart van het Floriade-park.

Aan de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling is tien jaar voorbereiding voorafgegaan. Wethouder Jan Hoek van Almere liet vooraf weten er zeer naar uit te kijken. ‘Het wordt geweldig’, zei hij enthousiast. ‘Ik zie het als een soort Keukenhof, Lowlands en Nemo Science Museum in één.’

Rondleiding

De koning kreeg tijdens zijn bezoek een rondleiding langs verschillende onderdelen van de Expo. De basis van de Floriade is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar het ontwerp van de landschapsarchitect Winny Maas. Bezoekers lopen er letterlijk doorheen. In een grote kas, The Green House, laten bloemen, planten, groenten en fruit hun betekenis zien voor de samenleving.

Zo wordt onder meer het telen van gewassen getoond met toepassingen van innovaties, zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren. In Food Forum, het paviljoen van Flevoland, werken ondernemers, studenten en onderzoekers samen om nieuwe ideeën te ontwikkelen over het voedselsysteem van de toekomst. Amsterdam en Almere laten in het paviljoen The Voice of Urban Nature zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. En het Dutch Innovation Experience, het Rijkspaviljoen, toont de toekomst van woningbouw met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten.

Eens in de tien jaar

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt eens per tien jaar gehouden. De Expo in Almere is dagelijks geopend en nog te bezoeken tot en met 9 oktober.

WeMakeThe.City Green

Om het gedachtegoed van hun paviljoen The Voice of Urban Nature te verdiepen en met een breed publiek in de regio te delen en het gesprek aan te gaan, zijn Almere en Amsterdam partner in WeMakethe.City Green, een platform over de Groene & Duurzame stad van Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) en Avanti (Almere). Zij organiseren in samenwerking met andere gemeenten en partijen uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) onder meer talkshows, excursies en filmavonden. Amsterdam en Almere hebben in aanloop naar Floriade zes talkshows gemaakt, met hetzelfde thema als The Voice of Urban Nature. Het doel hierbij is om de mensen te informeren over de noodzaak van vergroening van steden, te laten zien wat de gemeenten hier al voor doen en mensen te laten weten dat ze zelf kunnen meedoen. Want ook als Floriade de deuren weer sluit, houden zij zich bezig met de vergroening van steden. Meer informatie over WeMakeTheCity Green vindt u op wemakethecity.green.

Koning Willem-Alexander, de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek, Floriade-directeur Hans Bakker en burgemeester Ank Bijleveld-Schouten van Almere bij de opening van Floriade Expo 2022 (foto: Floriade/Robin Utrecht)