Flevoland en Lelystad: deze kabinetsperiode afronding besluitvorming Lelystad Airport

01-04-2020 Nieuws #economie#mobiliteit

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad reageren teleurgesteld op het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de opening van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen tot november 2021. Tegelijkertijd hebben zij begrip voor ‘de harde realiteit van de coronacrisis’. In een gezamenlijke verklaring zeggen de provincie en de gemeente erop te rekenen dat ‘het kabinet haar belofte inlost om de besluitvorming over openstelling van Lelystad Airport deze kabinetsperiode af te ronden’.

Minister Van Nieuwenhuizen maakte haar besluit dinsdag 31 maart bekend. In een brief aan de Tweede Kamer wijst de bewindsvrouw erop dat Lelystad Airport dient als ‘overloopluchthaven’ van Schiphol. Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het aantal vliegtuigbewegingen wereldwijd echter drastisch teruggebracht. Daardoor zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn, aldus de minister.

‘Regio sterk op proef gesteld’

De openstelling van vliegveld Lelystad is al drie keer eerder uitgesteld. In hun gezamenlijke statement wijzen Flevoland en Lelystad erop dat de regio sterk op de proef wordt gesteld door het herhaaldelijke uitstel. Ze vragen aandacht voor de sociaaleconomische schade die hierdoor wordt geleden.

Duizenden banen

‘Een meerderheid van de inwoners van Flevoland en ook van de omliggende provincies wil dat Lelystad Airport open gaat’, stellen de provincie en de gemeente. De opening van de luchthaven is goed voor duizenden banen in de regio. Het vliegveld zorgt ervoor dat Schiphol voor Europa een poort tot de wereld kan blijven, aldus de verklaring. ‘Dit besluit is goed voor Flevoland, goed voor Nederland en goed voor Europa.’

Afspraken met minister

Flevoland en Lelystad willen met de minister afspraken maken om ervoor te zorgen dat de besluitvorming over de opening van Lelystad Airport deze kabinetsperiode wordt afgerond. In haar Kamerbrief gaf de minister al aan dat de voorbereidingen die nodig zijn voor openstelling van de luchthaven ‘voortvarend worden voortgezet’ om een bijdrage te kunnen leveren aan het economisch herstel als gevolg van de coronacrisis.