Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Fabriek gaat duurzame brandstof voor schepen maken in haven Amsterdam

19-10-2022 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#economie

In de Amsterdamse haven komt een fabriek voor de productie van bio-LNG, een duurzaam alternatief voor vloeibaar aardgas (LNG). De duurzame brandstof is grotendeels bedoeld voor de scheepaart.

Titan LNG, een wereldwijde leverancier van LNG, bouwt een zogenoemde liquefied biomethane-fabriek, waar vloeibaar biomethaan (LBM) kan worden gemaakt uit organische afval- en reststromen.

Het afval wordt door biogasleverancier BioValue verwerkt, waarna Titan er in de nieuwe installatie vloeibaar biomethaan van maakt. De fabriek moet zorgen voor 200.000 ton LBM per jaar. De eerste productie wordt verwacht in 2025.

De Amsterdamse haven kijkt uit naar de ontwikkeling. ‘Met de energietransitie, circulaire economie en schone scheepvaart als kern van onze strategie, zijn we blij met de komst van de LBM-fabriek’, zegt Roon van Maanen, Director Energy & Circular Industry van Port of Amsterdam. ‘We willen als Amsterdamse haven voorop lopen in de transitie naar een duurzame samenleving. Daar past deze vestiging uitstekend bij.’

Foto: Port of Amsterdam/Jesse Kraal