EVMRA: 57.000 nieuwe banen in MRA door economische groei

17-06-2019 Nieuws #economie

De economie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) groeit in 2019 naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent. Dat zorgt naar verwachting voor 57.000 nieuwe banen dit en komend jaar. In 2018 was de economische groei 3,4 procent. Hierdoor zijn in de metropoolregio al 52.000 mensen meer aan het werk dan het jaar daarvoor, 2017. De economische groei van de MRA ligt in 2019 en 2020 respectievelijk 1,3 en 0,8 procentpunt hoger dan die in de rest van Nederland. Ze hoort bij de drie sterkst groeiende regio’s in Europa, samen met Praag en Warschau. De werkloosheid daalt naar verwachting van 4 procent van de beroepsbevolking in 2018 naar 3,8 procent in 2019.

Dit staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam (EVMRA) 2019, die maandag 17 juni zijn gepubliceerd. VU-hoogleraar Henri de Groot presenteerde de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling in de 32 gemeenten van de MRA in de provincies Noord-Holland en Flevoland die gezamenlijk 2,5 miljoen inwoners tellen. Dat gebeurde tijdens het evenement State of the Region 2019, waar de kansen en uitdagingen van de economische groei werden besproken.

Banenmotor

De Amsterdamse wethouder Udo Kock (Economische Zaken, voorzitter van het MRA-platform Economie): ‘Amsterdam is een sterke banenmotor met meer dan 100.000 nieuwe banen erbij in drie jaar in de metropoolregio en de grenzen van de groei zijn nog niet in zicht. Veel bewoners hebben profijt van het Amsterdamse economische succes: zo is bijvoorbeeld de daling van de werkloosheid het sterkst onder laag- en middelbaar opgeleiden.’

Sinds 2013 groei

De economie van de Metropoolregio groeit sinds 2013 elk jaar en zit ruim boven het landelijk gemiddelde en het gemiddelde van andere grotere stedelijke regio’s in Europa. De economische groei zwakt hier in 2019 en 2020 wel iets af, als gevolg van de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt, maar de groei van de economie van de MRA blijft stabiel, in verhouding met Nederland en Europa, waar de daling van de groei groter is.

Groei verdeeld over regio

De economische groei en werkgelegenheid concentreren zich in Amsterdam en Amstelland-Meerlanden (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn), maar spreiden zich ook, meer dan voorheen, uit over de hele regio. Wethouder Maaike Veeningen van Almere (Economische Zaken, lid van het MRA-platform Economie): ‘De krachtige groei, ook in Almere, laat zien dat de regionale economie sterk is in de Metropoolregio. Blijven investeren in de samenwerking is cruciaal.’

Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio.

Groei van de werkgelegenheid

De groei van de werkgelegenheid vindt vooral plaats in de ICT, de zakelijke dienstverlening, de zorg, het toerisme en de horeca. Buitenlandse vestigingen zorgen voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in Amsterdam en de regio.

De ICT, de distributiesector (logistiek), beveiliging, bouw, de zorg en het onderwijs hebben te maken met toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Om deze krapte tegen te gaan en tegelijkertijd bewoners voor te bereiden op de technologische veranderingen, zijn verschillende programma’s gestart in de MRA, zoals TechConnect, House of Skills, Codam en de Techcampussen IJmond en Zaanstad. Hierin wordt jong en oud op alle opleidingsniveaus geholpen om vaardigheden op te doen waar op de veranderende arbeidsmarkt veel vraag naar is.

Oorzaken van de groei

Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT – en andere commerciële dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie. De Metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal. De economische groei wordt door meerdere sectoren gedragen, zoals groothandel, horeca, zorg, zakelijke diensten en informatie en communicatie.

Rapport EVMRA 2019

Het volledige rapport van de EVMRA 2019 en factsheets per deelregio kunt u vinden op www.metropoolregioamsterdam.nl/evmra.

Bekijk de toelichting van Henri de Groot op de EVMRA 2019

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze