Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Duurzaamste bedrijventerrein ter wereld is in Haarlemmermeer

06-06-2023 Nieuws #duurzaamheid#economie

Het meest duurzame bedrijventerrein van de wereld ligt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), om precies te zijn in Haarlemmermeer. Schiphol Trade Park (STP) bij Hoofddorp is wereldwijd het eerste logistieke business park dat hiervoor de certificering kreeg toegekend.

STP is nu uitgeroepen tot ‘outstanding’, de hoogste classificering. Sinds 2014 had het bedrijventerrein al de kwalificatie ‘excellent’.

‘Lat ligt steeds hoger’

STP is een onderdeel van overheidsontwikkelaar SADC. ‘We hebben al langer de ambitie het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te zijn’, zegt SADC-directeur Eva Klein Schiphorst. ‘Dat we met deze certificering nu zelfs het meest duurzame logistieke business park van de wereld zijn, maakt ons natuurlijk trots. Maar we blijven niet stilzitten. We blijven innoveren en leggen de lat steeds hoger.’

Bij STP is bijvoorbeeld een duurzame oplossing gevonden voor het tekort aan elektriciteit. Bedrijven kopen die in bij nutsbedrijven, maar gebruiken niet altijd al hun capaciteit. Door een slim systeem kunnen andere bedrijven, die geen stroom zouden krijgen, daarvan profiteren.

Wereldwijd keurmerk

De hoge score voor STP is mede te danken aan de koppeling van nieuwe initiatieven van SADC aan BREEAM-NL. BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en is het wereldwijde duurzaamheidskeurmerk voor de gebouwde omgeving. In meer dan tachtig landen wordt BREEAM toegepast, met inmiddels duizenden behaalde certificaten, waarvan een select aantal gebieden, uiteenlopend van woonwijken tot kantorenparken, met de kwalificatie ‘outstanding’.

De hoogste certificering is toegekend door de Dutch Green Building Council (DGBC). ‘Wij zijn erg blij dat SADC Schiphol Trade Park op een zo duurzame manier ontwikkelt en trots dat zij hierbij kiezen voor een BREEAM-NL-certificering’, zegt Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC. ‘Om een gebiedsontwikkeling op zo’n manier integraal duurzaam te ontwikkelen, is veel doorzettingsvermogen nodig. Tijdens de uitvoering is de ontwikkeling steeds duurzamer geworden, terwijl de maatlat ook is aangescherpt. Dat is een heel knap resultaat.’