Coronavirus – Covid-19

Op deze pagina informeert de Metropoolregio Amsterdam u over de coronamaatregelen die de deelnemers aan de MRA hebben genomen. Ook vindt u hier een eerste verkenning (september 2020) naar de impact van de coronacrisis op de uitvoering van de MRA Agenda.

Alle 32 gemeenten en de beide provincies in de Metropoolregio Amsterdam hebben informatiepagina’s over de aanpak van de coronacrisis op hun website geplaatst. Door hieronder op een link te klikken, komt u rechtstreeks op deze pagina’s terecht.

AalsmeerAlmereAmstelveen
AmsterdamBeemster – via PurmerendBeverwijk
BlaricumBloemendaalDiemen
Edam-VolendamGooise MerenHaarlem
HaarlemmermeerHeemskerkHeemstede
HilversumHuizenLandsmeer
LarenLelystadOostzaan
Ouder-AmstelPurmerendUitgeest
UithoornVelsenWaterland
WeespWijdemerenWormerland
ZaanstadZandvoortProvincie Noord-Holland
Provincie Flevoland

Impact coronacrisis op uitvoering MRA Agenda

Begin 2020 hebben de samenwerkende overheden in de Metropoolregio Amsterdam de MRA Agenda vastgesteld. Deze agenda is de inhoudelijke basis van de samenwerking. In de agenda staan de gezamenlijke doelen en opdrachten met uitvoeringslijnen om deze doelen te behalen. In maart kreeg Nederland te maken met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en de grote maatschappelijke effecten daarvan.

In een eerste verkenning (september 2020) is onderzocht welke impact de coronacrisis heeft op de uitvoering van de MRA Agenda en hoe hiermee kan worden omgegaan.

Coronamonitor Noord-Holland en Flevoland

Om de effecten van het coronavirus in Noord-Holland in kaart te brengen, maakt de provincie Noord-Holland een coronamonitor.

Ook de provincie Flevoland publiceert geregeld een coronamonitor. Doel van deze monitor is het informeren over de impact van de coronacrisis op Flevoland en over de maatregelen die de provincie Flevoland treft om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Via het Feitelijk Flevoland – COVID-19 Dashboard worden beschikbare relevante indicatoren continu up to date gehouden. Hier vindt u ook een link naar de impactmonitor.

Gevolgen en aanpak coronacrisis in de Vervoerregio Amsterdam

In een brief aan de Regioraad heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam de gevolgen en de aanpak van de coronacrisis in de vervoerregio uiteengezet.

Veiligheidsregio’s

Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s, die de aanpak van rampen en crises, zoals de coronacrisis, coördineren. Binnen de Metropoolregio Amsterdam zijn er vijf veiligheidsregio’s:

Anderhalvemeterstad: ‘menukaart’ gemeente Amsterdam

Doordat de landelijke coronamaatregelen langzaam worden versoepeld, wordt het drukker op straat. De gemeente Amsterdam neemt daarom tijdelijke maatregelen om in de publieke ruimte anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen houden. Hiervoor is een zogenoemde ‘menukaart’ ontwikkeld, die inzicht biedt in de maatregelen die Amsterdam kan nemen op het moment dat de samenleving weer op gang komt, en ‘blijf thuis’ voor steeds minder mensen de norm wordt. Op basis van deze menukaart kan Amsterdam knelpunten voorkomen en ruimte bieden aan verplaatsen, recreëren en economische activiteit, op anderhalve meter afstand. Het beleid van de Rijksoverheid en de veiligheidsregio, in dit geval de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, is uiteraard altijd leidend.

Bouwen ten tijde van corona

Ondanks het coronavirus gaat de bouw vooralsnog door. Zo wordt in het Cruquiusgebied in Amsterdam en in Diemen hard gebouwd aan nieuwe woningen. Toch heeft het virus invloed op de werkzaamheden. Het programma Bouw Woon Leef, mede mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Amsterdam, zocht op de bouwplaats uit wat het coronaprotocol voor de bouwvakkers betekent en hoe de vastgoedontwikkelaars, bouwers en makelaars tegen de toekomst aankijken. Zullen we de invloed van corona nog lang merken of zijn er oplossingen in zicht voor het tekort aan betaalbare woningen?

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze