Coronacrisis raakt hotels en vakantieparken hard

25-08-2020 Nieuws #economie#toerisme

Na het recordjaar 2019 is de Nederlandse verblijfsrecreatie in het tweede kwartaal van 2020 hard geraakt door de coronacrisis. Toeristische accommodaties, zoals hotels, vakantieparken en kampeerterreinen, ontvingen in de periode april, mei en juni van dit jaar 72% minder gasten dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het toeristisch hart van Nederland, Noord-Holland en Amsterdam, is hard geraakt.

De verblijfsrecreatie in steden is harder getroffen dan die in meer landelijke gebieden, stelt het CBS vast. In Friesland was de daling van het aantal gasten relatief het kleinst, met 53%. Noord-Holland kreeg een daling van 83% te verwerken en Amsterdam zag het aantal gasten met 92% teruglopen.

Dieptepunt in april

April 2020 was het dieptepunt in het tweede kwartaal. De sector kwam in deze maand bijna geheel tot stilstand met landelijk 95% minder gasten dan in april 2019. De maanden mei en juni lieten enig herstel zien, maar ook in juni was het aantal gasten nog maar de helft van een jaar eerder. Het aantal overnachtingen geeft hetzelfde beeld als het aantal gasten, aldus het CBS.

Nauwelijks gasten van buiten Europa

Vooral buitenlandse bezoekers bleven weg in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aantal buitenlandse gasten daalde met 87% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het ging daarbij vooral om bezoekers die van verder weg of met het vliegtuig moesten komen, meldt het CBS. Het aantal gasten van buiten Europa kelderde met 96 tot 98%. De meeste gasten kwamen nog uit Duitsland en België, maar het aantal Duitse bezoekers daalde niettemin met 74% en het aantal Belgische gasten met 87%. Het aantal Nederlandse bezoekers zakte terug met 60%.

Hardste dreun voor hotels

Hotels hebben de hardste klappen te verduren gekregen. Het aantal gasten liep in het tweede kwartaal met 76% terug ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor steeg ook het aantal faillissementen, van minder dan 5 in het tweede kwartaal van 2019 tot 19 dit jaar. Bungalowparken hadden met een daling van 63% van het aantal gasten net als kampeerterreinen (- 60%) minder te lijden dan hotels. Maar het seizoen begint voor deze accommodaties pas echt met de meivakanties, vanaf eind april, tekent het CBS aan.